Što je rješenje?

Nasilje sve prisutnije u bh. gradovima

Nasilničko ponašanje osobe na zatvorskom dopustu tijekom vikenda u Tuzli i prekjučerašnje ubojstvo u Sarajevu, samo su pojavne manifestacije u društvu koje ima ozbiljne sigurnosne probleme.
Vijesti / Flash | 12. 06. 2024. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulice bosanskohercegovačkih gradova posljednjih mjeseci poprište su nasilja, čiji počinitelji često u opasnost dovode i same građane. Nasilničko ponašanje osobe na zatvorskom dopustu tijekom vikenda u Tuzli i prekjučerašnje ubojstvo u Sarajevu, samo su pojavne manifestacije u društvu koje ima ozbiljne sigurnosne probleme.

Tužiteljstvo Tuzlanske županije je zatražilo od Općinskog suda Tuzla mjeru jednomjesečnog pritvora za Elvisa Selimovića. Riječ je o višestruko osuđivanoj osobi za različita kaznena djela koja je minulog vikenda, tijekom zatvorskog dopusta, nasilničkim ponašanjem nanijela materijalnu štetu, ugrozila sigurnost građana i zaprijetila policiji tijekom akcije uhićenja. Ovaj slučaj samo će biti dodan u njegov kriminalni dosije. Pitanje je hoće li spriječiti ponavljanje ovih djela u budućnosti.

Problem je u praksi

"Imamo eklatantne primjere nasilja, ne samo u ovom obliku, nego imali smo u poslednjih nekoliko mjeseci teške oblike krvnih delikata, ubojstava i žena i muškaraca, tako da ono što Tužiteljstvo radi je represija. Mi se bavimo posljedicom, procesuiramo takve osobe, međutim sve druge institucije i mehanizmi unutar institucija sustava bi trebali poduzeti određene mjere", kazao je za BHRT glasnogovornik Tužiteljstva Tuzlenske županije Admir Arnautović.

Problem nije u Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija, smatra odvjetnik Damir Alić, već u praksi da su kazneno-popravni zavodi puštanje zatvorenika na redovne dopuste pretvorili u nešto više od privilegije.

Video: Nasilje sve prisutnije u bh. gradovima

"Imamo situaciju da osuđene ubice za krvne delikte, za seksualne delikte, redovno izlaze na slobodu jer odbiju nekakvu pozitivnu ocjenu unutar zatvorskog sustava, da su oni primjereni zatvorenici, a zapravo se olako shvata njihovo teško kazneno djelo koje su učinili, pa ih onda puštaju na slobodu i onda oni čine nova kaznena djela".

Trendovi

Ubojstva na javnim mjestima, poput ubojstva na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, kao i nasilničkog ponašanja u Tuzli, bilo je uvijek i uvijek će ih biti, ali sociologe zabrinjavaju trendovi prisutni u postratnom bh. društvu.

"Ono što zabrinjava je, recimo, porast tih narkotičkih sredstava koje se nalaze na cesti. Ali, evo svjedočimo i optužbama da droga ulazi upravo preko vrha, i to političkog vrha, naše države. Je li to tačno ili nije istraga će pokazati, ali dovoljno je da imamo opravdanu sumnju da oni koji odlučuju o našim sudbinama u stvari rade na širenuju, na kriminalu na nekom ličnom interesu i zaradi", ističe Smiljana Vovna, sociologinja iz Tuzle.

Već godinama slušamo upozorenja da se institucije države i društvo u cjelini ne bave suštinom problema, već reaguje samo na posljedice incidentnih slučajeva. Umjesto bavljenja obrazovnim, socijalnim i ekonomskim pitanjima, agresivno dominantna politika nacionalnih podjela je zarobila javni prostor, skrivajući pri tom vješto stvarne probleme građana, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close