Lideri bošnjaka

Nasilje i teror nije put Bošnjaka

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 12:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasilje i teror nije put Bošnjaka, rekao je poglavar Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović nakon sastanka s društvenim i političkim predstavnicima Bošnjaka u BiH.

Po okončanju sastanka, Kavazović je izjavio kako je na ovom sastanku potvrđena opredijeljenost Bošnjaka na istrajavanju na putu dobra, prenosi RTRS.

Tim povodom, potpisana je i Zajednička izjava u kojoj se, među ostalim, osuđuje svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u BiH, Europi, muslimanskim zemljama i bilo gdje u svijetu.

Od svih nadležnih istitucija u BiH zahtjeva se da se u skladu sa zakonskim ovlastima beskompromisno suprostave svakom obliku radikalizma i svim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti i moralu ili su na štetu života i zdravlja ljudi.

Od svih nositelja vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici BiH zahtjevaju da se suprostave svakoj isključivosti, radikalizmu i nasilnom ekstremizmu jer su sa stanovištva islama, u kojem je strogo zabranjena prisila u stvarima vjere, neprihvatljivi i suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima.

Od lidera europskih zemalja, posebno članica EU u kojima su muslimani manjina, očekuju da se suprostave islamofobiji i diskriminaciji muslimana i, kako navode, njihovom poistovjećivanju sa teroristima i neprijateljima civilizacije, navode, između ostalog, u izjavi koju su potpisali bošnjački politički lideri, vjerske vođe, i predstavnici intelektualnog miljea i nevladinih organizacija.

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović konstatirao je pak kako BiH nije zaobišlo radikalno tumačenje islama pa je i sama bila izložena terorizmu koji je iz njega proistekao.

"Devijantna ideologija tekfira našla je na žalost plodno tlo u BiH", kazao je Izetbegović dodavši da u BiH nisu pravodobno prepoznate opasnosti koje to nosi, prenosi Hina.

Izetbegović je podsjetio kako su samozvani tumači islama, suprotstavljeni Islamskoj zajednici u BiH, prouzročili širenje ekstremizma koje je protivno biću i naravi vjere muslimana koji žive u BiH.

"Inkluzivni islam u BiH štitio je duh i šarolikost BiH", kazao je Izetbegović podsjećajući kako je ta zemlja dom i drugim velikim monoteističkim religijama.

Izetbegović je upozorio kako je opasnost toliko narasla da je sada potrebno ponovo braniti muslimane u BiH od narasle opasnosti.

"Morat ćemo ponovo braniti našu vjeru, kulturu i sustav vrijednosti", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH pojašnjavajući kako će se to činiti institucionalno, moralno i politički, ali i represijom koja će biti "kirurški precizna i selektivna kako ne bi potaknula novi val radikalizma". Ovaj problem, kako je dodao, neće biti lako riješiti i za to će trebati puno vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close