Naša stranka

Naša stranka: 'Ušminkavanjem aerodroma u Mostaru prikriva se katastrofalno poslovanje'

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 10:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljena rekonstrukcija Zračne luke Mostar predstavlja samo pokušaj prikrivanja lošeg poslovanja ovog jako važnog javnog preduzeća, stav je Naše stranke Mostar.

''Kroz ušminkavanje zgrade i kupovinu opreme koju je aerodrom i onako morao već imati, kao npr. lift za invalidne osobe, uprava preduzeće želi pažnju javnosti udaljiti od statističkih pokazatelja koji njen rad prikazuju kao jako neuspješan“, poručili su iz Naše stranke Mostar.

Pravo pitanje za menadžment Zračne luke Mostar bilo bi da pokušaju objasniti zašto su u 2015. godini imali 3,5 puta manji proj putnika Tuzlanskog aerodroma ili čak 23 puta manje od Zračne luke Dubrovnik.

''Već dugi niz godina poznato je da Zračna luka Mostar uslijed lošeg rukovođenja, prvenstveno HDZ-ovih kadrova, posluje jako loše, a preživljava prije svega dotacijama iz gradskog, kantonalnog ili federalnog budžeta. Ti kadrovi, koji shvataju ovo JP kao biro za zapošljavanje rodbine, moraju otići kako bi ljudi koji znaju raditi ovaj posao dobili šansu“, kazali su.

''Toliko priželjkivani redovni letovi neke niskotarifne kompanije nisu ništa drugo već odraz poslovične sposobnosti i profesionalnosti uprave aerodroma, a ne dar s neba. Istraživanje regionalne razvojne agencije REDAH i projekta Pravo na grad govore da uvođenje niskotarifne kompanije zahtjeva početnu subvenciju u iznosu od 500.000 KM, što se višestruko vrati. To bi morao biti cilj do iduće turističke sezone“, stav je Odbora Naše stranke u Mostaru.

Mostarski aerodrom morao bi biti najsnažniji generator razvoja Mostara i Hercegovine, a to se sigurno neće desiti dok se njegov rad ne bude mjerio i kritički ocijenjivao kako se to radi sa sličnim subjektima, zaključuje NS Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close