Negativni izvještaj

Naša stranka traži da parlament i gradonačelnik progovore o financijskoj reviziji Mostara

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 07:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Negativno mišljenje o financijskom poslovanju  administracije Grada Mostara ne iznenađuje Našu stranku, koja navodi u priopćenju za javnost da je prva aktualizirala pitanje financijske revizije Grada Mostara, koja nije bila rađena još od 2001. godine, te je zatražena preko zastupnika u Parlamentu FBiH Dennisa Gratza.

''Uočene nepravilnosti izuzetno su ozbiljne, posebno jer tretiraju osjetljive knjigovodstvene kategorije iskazivanja obaveza i financijskog rezultata. Vrijednosti koje se navode su milijunske. Isto kao što je slučaj s neprikazivanjem u financijskim knjigama dva dugoročna kredita.

Posebno je osjetljiva stavka dodjeljivanje grantova neprofitabilnim organizacijama, koje je rađeno bez mjerljivih kriterija i niti na koji način nije osigurana transparentnost u potrošnji javnih sredstava.

Neregularnosti u financijama Grada Mostara u 2015. godini idu toliko daleko, da Ured za reviziju u svom izvještaju navodi da sam proračun nije donošen u skladu za zakonskom regulativom'', rekao je Tarik Tanović iz Naše stranke.

''Postoje pojedinci koji će odgovarati zbog direktne upletenosti u malverzacije. Ne smijemo dopustiti da nema političke ni društvene sankcije za one koji su doveli Mostar u trenutno stanje, gdje bez izbora nitko ne pita građane i građanke šta misle o onima koji donose odluke. Istovremeno, nema sustava utvrđivanja odgovornosti za štetu koja nastaje svakog dana i milijuna maraka javnih para kojima se ne može ući u trag. Naša stranka Mostar će nastavit sa svojim monitoringom donošenja i izvršenja gradskog proračuna, te stalnim pritiskom da se upravljanje javnim sredstvima vrši transparentno, na zakonom propisan način'', zaključio je Tarik Tanović.

Naša stranka će, kako je priopćeno, zatražiti od gradonačelnika Ljube Bešlića i šefa za financije Izeta Šahovića da se očituju o nalazima revizije, te će Dennis Gratz pokrenuti inicijativu za održavanje tematske sjednice oba doma Parlamenta Federacije o stanju u Mostaru, prvenstveno zbog činjenice da je Parlament Federacije dao suglasnost za donošenje proračuna na čije je usvajanje i provođenje revizija dala negativnu ocjenu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close