Obespravljeni

Naša stranka predlaže: Na sud u Strasbourg zbog izbora u Mostaru

Vijesti / Flash | 13. 06. 2016. u 12:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što je u slučajevima Pilav, Zornić, Sejdić i Finci pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđeno da je podnositeljima tužbi uskraćeno pravo da se kandidiraju na izborima, građanima i građankama Mostara već osam godina uskraćeno pravo da glasuju i odlučuju o svojim predstavnicima na razini lokalne samouprave, naveo je u priopćenju za javnost Haris Bešić iz mostarskog ogranka Naše stranke.

''Zapuštena su nam igrališta, sportski kolektivi propadaju, gradske linije ne prelaze Neretvu, a financijama upravljaju dva čovjeka u gradu, čiji su mandati davno istekli. I nije uopće to njihova krivica, već nas koji dopuštamo da ova agonija traje osam godina. Prodaju nam da je jedini nacionalni interes kontrola građevinskog zemljišta, a upravo oni koji najglasnije brane interese jedne ili druge strane, najviše su ojadili Mostar'', naveo je Bešić.

Istaknuo je kako će, ako do srpnja ne bude dogovora, aktivisti Naše stranke prvi izaći na ulicu i dijeliti tužbe Mostarcima.

''Hajmo na Ustavni sud pa da vidimo što oni koji su presudili da je Statut neustavan, misle o ustavnosti sustava koji nam ne dopušta da biramo i budemo birani. Ako oni ne budu imali hrabrosti, hajmo onda na Europski sud za ljudska prava, da vidimo misli li Europa misli da je održivo i normalno da u 21. stoljeću vlast bude izabrana 2008. bez ograničenja trajanja mandata'', naveo je Bešić.

Ukoliko dogovora između političkih aktera o Mostaru ne bude, Naša stranka je najavila da će pripremiti jedinstvenu formu za podnošenje tužbe zbog kršenja Protokola Europske konvencije za ljudska prava, kojom se ''strane ugovornice obvezuju da u primjerenim vremenskim razmacima održavaju slobodne izbore s tajnim glasanjem, pod uvjetima koji osiguravaju slobodno izražavanje mišljenja naroda pri izboru zakonodavnih tijela''.

Kopirati
Drag cursor here to close