Naredba o izolaciji pri ulasku u BiH je jasna, ali putnici se protive

Inspektor u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Anto Ivanović izjavio je na Graničnom prijelazu Orašje da svi oni koji ulaze u BiH moraju popuniti sanitarni list i trebaju biti u izolaciji 14 dana.
Vijesti / Flash | 16. 03. 2020. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Ilustracija

Jutros od 6.00 sati stupila je na snagu naredba da svi građani koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu moraju ići u izolaciju.

Inspektor u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Anto Ivanović izjavio je Feni na Graničnom prijelazu Orašje da svi oni koji ulaze u BiH moraju popuniti sanitarni list i trebaju biti u izolaciji 14 dana.

 ''Ima građana koji bez ikakvih problema postupaju po naredbama dok ima i onih koji se protive, ali naredba je jasna svima'', kazao je Ivanović.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH održalo je u nedjelju izvanrednu, telefonsku sjednicu na kojoj je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donesena Odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Odlukom se propisuju dodatni uvjeti za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koji se odnose na zabranu ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno korona virusa – COVID - 19., kao i posjedovanje određene vrste putne isprave.

Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švajcarske i Belgije.

Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila sve kapacitete na granične prelaze sa Hrvatskom i dvije međunarodna zračne luke – Sarajevo i Tuzla, čime je počela primjenjivati mjere da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana, potvrdio je Srni direktor ove uprave Anis Ajdinović.

"U zračnim lukama i graničnim prijelazima sa Hrvatskom od sinoć je aktivno 35 do 40 ljudi kojima smo dali ovlaštenja da budu sanitarni inspektori, tako da se primjenjuju mjere zabrane ulaska, odnosno obavezne izolacije za državljane BiH koji uđu u zemlju", rekao je on.

Istaknuo je da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, kao i dvije zračne luke kontinuirano provode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom virusa korona.

Kopirati
Drag cursor here to close