Nazor

Napokon je došlo vrijeme da se govori o Domovinskom ratu

Vijesti / Flash | 22. 03. 2016. u 17:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Zagreb Ante Nazor izjavio je danas u Mostaru kako je napokon došlo vrijeme da se o Domovinskom ratu govori objektivno i da se na taj način prikažu događaji, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

''Nažalost, mi u Hrvatskoj ne znamo mnogo o onome što se događalo u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju stradanje Hrvata i zločini koji su počinjeni nad Hrvatima u BiH, i smatram da je došlo vrijeme da se to promijeni'', kazao je Nazor u sklopu 9. državnog stručnog skupa za učitelje i nastavnike povijesti na temu „Domovinski rat - Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu“, koji je u ponedjeljak počeo u Makarskoj, a čiji se jedan dio održava danas u Mostaru.

Nazor je naglasio kako je razlog nepoznavanja stanja zapravo loš medijski prikaz bh. rata u Hrvatskoj, te izrazio nadu kako će na Hrvatskoj televiziji ta tema od sada biti drugačije tretirana.

Deveti stručni skup održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijski centra Domovinskog rata Zagreb i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Prvi dan održavanja ovog skupa u Makarskoj pobudilo je veliko zanimanje, nazočili su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH kao i brojni profesori nastavnici povijesti.

''Zadaća naših centara u Zagrebu i Mostaru je prvenstveno prikupljanje gradiva, a na temelju gradiva se onda donose zaključci i naravno da te zaključke treba netko prenijeti, a to su upravo nastavnici koji su za to i školovani. Uz znanstvena istraživanja i prenošenje povijesti, nadam se da će i naša djeca objektivno moći govoriti o povijesti. Ono što je vrlo važno je kurikulum u RH koji je u jednoj fazi provjere, a kako bi napokon sljedeće generacije učenika u Hrvatskoj znale nešto i o Bosni i Hercegovini - kazao je Nazor.

Dodao je kako nažalost zadnjih 50 godina u obrazovnom hrvatskom sustavu to nije bilo tako te da je prilika da se i kroz tu kurikularnu reformu uvede posebna tema koja će govoriti o povijesti Hrvata u BiH.

''Govorimo o istom narodu, dakle o jednom narodu u dvije međunarodno priznate države. To su stvari koje sada treba obraditi jer ako sada to ne promijenimo pitanje je kakva će nam biti budućnost'', zapitao se Nazor.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željka Raguža, svrha ovoga skupa je da se kroz obradu tema, kao što su vojne operacije na području BiH, približi stvarnost Domovinskog rata i otkloni niz manipulacija koje su danas prisutne u javnom životu BiH.

''Djeca bi na temelju takvih spoznaja mogla bolje razumijevati našu nedavnu prošlost i razumijevati kakvi su temelji za budućnost svoje zemlje'', izjavio je Raguž.

Predavači u Mostaru, koji su govorili o političkom aspektu tijekom rata u Boni i Hercegovinisu, bili su predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Rade Bošnjak, bivši član Predsjedništva BiH Franjo Boras i bivši predsjednik Federacije BiH Vlado Šoljić.

Kopirati
Drag cursor here to close