Cvijanvoić, Dodik...

Napetosti oko Referenduma nisu potrebne

Vijesti / Flash | 19. 09. 2016. u 14:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović kazala je danas u Sarajevu da će referendum u tom entitetu, kada će se građani izjasniti žele li da se 9. siječanj obilježava kao Dan RS-a, biti održan 25. rujna. S obzirom na ono što radi republička i lokalne komisije u održavanje referenduma ne bi trebalo biti sumnje.

Izražavanje volje

Na pitanje novinara boji li se kaznenog progona jer u tom slučaju neće biti implementirana odluka Ustavnog suda BiH, Cvijanović je podsjetila da je odluku o provođenju referenduma donijela Narodna skupština Republike Srpske i za nju su glasovali svi zastupnički klubovi svih stranaka sa sjedištem u RS-u.

Stoga, ističe, nekoliko desetaka zastupnika stalo je iza takve odluke, pitajući znači li to da kada se izražava svoja volja trebaju uhititi i narodni zastupnici, ministri, državni službenici, piloti, vojnici, policajci, veterani rata, poljoprivrednici…

''Je li to obrazac koji trebamo pratiti u ovoj zemlji? S druge strane, pravni stručnjaci su rekli da nema takve odgovornosti u odnosu na ono što spada u domenu političkih odluka. Referendum nije usmjeren protiv bilo koga. EU je zasnovana na standardima koji se zovu izjašnjavanje građana putem referenduma'', stav je Cvijanović.

Potreba Referenduma

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podsjeća da EU referendum ne smatra potrebnim dodajući da se ta pitanja mogu prevazići i na neki drugi način, ali je najvažnije ostati fokusiran na važne stvari, a ne usmjeriti se na ta pitanja.

''Bio sam u BiH početkom devedesetih i znam kako je tada bilo, zato je vrlo važno ostati miran jer je dosta priče o novim sukobima. Takve priče i retorike treba odbaciti. Mi kao EU imamo povjerenje u ovu regiju i smatramo da regija zapadnog Balkana pripada u EU i to je osnovni cilj na njega treba ostati fokusiran'', zaključio je Wigemark.

Nepotrebne napetosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancovi suglasili su se danas da referendum u RS-u ''ne predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma, kako to neki pogrešno pokušavaju da plasiraju javnosti, te da su napetosti u vezi s ovim referendumom nepotrebne jer nije uperen ni protiv koga''.

Dodik je ponovio da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. rujna, a zaključili su da RS, u skladu sa zakonom ima pravo na referendum, priopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.

Na sastanku u Banja Luci razgovarali su i o predstojećoj posjeti Milorada Dodika Moskvi i susretu s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Kopirati
Drag cursor here to close