optužbe pršte

Napad u Ankari izgovor za invaziju na Siriju?

Vijesti / Flash | 19. 02. 2016. u 08:12 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva teroristička napada u Turskoj, Oružane snage turske nastavljaju s povremenim granatiranjem ciljeva PYD/PKK na sjeveru Sirije. Upravo ove dvije terorističke organizacije su optužene za izvođenje napada, dok stručnjaci tvrde da su napadi u Ankari samo izgovor za invaziju na Siriju.

Podsjetimo, na vozila koja su prevozila pripadnike Oružanih snaga Turske u večernjim satima u srijedu izveden je teroristički napad u trenutku dok su čekali na semaforu na raskrsnici koja se nalazi na bulevaru Inonu, u centru Ankare. Prema službenim podacima, u napadu je poginulo 28, a ranjena je 61 osoba. Među poginulima je 27 pripadnika turskih snaga sigurnosti i jedan civil.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da prikupljeni dokazi ukazuju na to da su terorističke organizacije PKK i PYD povezane s napadom.

''Koliko god vodstvo PKK-a i PYD-a negiralo povezanost s ovim, svi dokazi koje su prikupili naše ministarstvo unutrašnjih poslova i obavještajne službe ukazuju na to da je to njihovo djelo. Klupko se razmotava, uhićeno je 14 osoba. Moja predviđanja su da ova brojka neće ostati na 14, nego će biti još više. Jer, vidljivo je da oni koji se ovim bave imaju produžene ruke unutar i van zemlje'', rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je također kazao kako posljednje terorističke aktivnosti u Turskoj ukazuju na to da je borba ove zemlje protiv terorizma urodila plodom.

Još jedan napad dogodio se u četvrtak kada je najmanje šest osoba poginulo dok je jedno povrijeđeno u eksploziji koja je u četvrtak pogodila vojni konvoj u jugoističnoj provinciji Diyabakir u Turskoj.

Kako saznaje novinar Anadolije, teroristi PKK su u četvrtak ujutro prilikom prolaska turskog vojnog vozila, aktivirali eksploziv postavljen na putu između Diyarbakira i Bingola.

Turska kađa položaje PYD/PKK u Siriji

Oružane snage Turske (TSK) nastavljaju s povremenom artiljerijskom vatrom gađati položaje terorističkih organizacija PYD/PKK u mjestu Azaz koje pripada Halepu u Siriji, javlja Anadolija.

Jedinice Oružanih snaga Turske, koje se nalaze na granici sa Sirijom, danas haubicama nastavljaju s povremenim granatiranjem ciljeva PYD/PKK na sjeveru Sirije.

Turske jedinice su gađale položaje PYD-a koji kontrolira aerodrom jugozapadno od Azaza, te okolna sela.

Inače, turske oružane snage uzvratile su 13. veljače vatru upućenu s položaja terorističke organizacije PYD, ogranka terorističke organizacije PKK u Siriji. Turske oružane snage granatirale su položaje terorista PYD/PKK u Maranasu nedaleko od Halepa u Siriji, nakon što su teroristi granatirali područje oko baze Akcabaglar u Turskoj. Turska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom u skladu s pravilima službe.

Izgovori za napad

Aleksej Martinov, direktor Međunarodnog instituta za moderne zemlje, mišljenja je da je teroristički napad u Ankari provokacija. Turski predsjednik Erdogan pokušava da započne kopnenu intervenciju svoje zemlje u Siriji i na taj način produži vijek ISIL-u, smatra on.

"Izgleda da je turski predsjednik prešao crtu i da je spreman žrtvovati mirne građane kako bi našao izgovor za invaziju. Kada se događa napad poput ovog u Ankari, uvijek se postavlja pitanje kome to ide u korist. Erdoganu i njegovoj stranci rata - ili Radničkoj partiji Kurdistana, koju zbog onog što se dogodilo jučer očekuju još veće represije", pita se Martinov.

Brzina kojom su turski dužnosnici za napad u Ankari okrivili Kurde ukazuje na politizaciju očitog terorističkog akta, smatra novinar "Politike" Miroslav Lazanski. Dosad je, kaže on, vlada Turske za terorističke napade optuživala pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK), političku organizaciju Kurda koji žive u Turskoj, a sada su požurili da optuže sirijske Kurde.

"Optužba protiv sirijskih Kurda je u funkciji opravdavanja direktnog turskog miješanja u rat na prostorima Sirije. Problem je sa čelnim ljudima turske države koji su očito precijenili svoj i značaj same Turske, koji sa svojom antiruskom histerijom kompliciraju situaciju u tom području", kaže Lazanski. On podsjeća da Turska sve vrijeme drži otvorenu granicu za snabdijevanje ISIL-a i Nusra fronta ljudstvom, novcem i oružjem, kao i za šverc nafte, na čemu, prema njegovim riječima, pojedini članovi turskog establishmenta jako dobro zarađuju.

Kopirati
Drag cursor here to close