Reakcije

Napad na Srpsku: Proljetni udar i kopanje groba

Vijesti / Flash | 30. 01. 2017. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Proljetni udar" na Republiku Srpsku već je počeo, rekao je za Srnu vojno-politički analitičar Gostimir Popović i upozorio da će, kako vrijeme bude odmicalo, taj udar sve više dobivati na intenzitetu.

Prema njegovim riječima, oblici tog udara bit će razni, od takozvanih kvazipravnih pritisaka, preko međunarodnih pritisaka, do traženja pogodnih, podobnih osoba preko kojih se u okviru Srpske mogu ostvarivati razni ciljevi.

"Ali, svi oni u tome imaju samo jedan problem - Republika Srpska prvi put reagira na sve to i poduzima odgovarajuće mjere. Već postoji nekoliko elemenata sa kojima bi bilo potrebno da se upozna Vijeće sigurnosti UN, i to najbolje preko predstavnika Rusije u tom tijelu, i staviti do znanja da je Srpska pod udarom", rekao je Popović Srni.

Istodobno, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra neprihvatljivom najavu podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska i ističe kako o tome ne može biti nikakvih razgovora, niti pregovara.

"O nekim stvarima se uvijek može razgovarati i tražiti bolja rješenja, ali o nazivu Republike Srpske se apsolutno ne može razgovarati niti pregovarati", rekao je Savčić i dodao kako se može doći u situaciju da BiH nestane.

"BORS apsolutno ne dovodi u pitanje ime Republike Srpske, niti će dozvoliti bilo kome iz reda srpskog naroda da pregovara po tom pitanju", zaključio je Savčić.

Naime, objavljeno je kako SDA Bakir Izetbegović namjerava podnijeti novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je da srpski logoraši i srpski narod nikada neće dozvoliti da se ukine naziv Republika Srpska.

"Eventualni pokušaj ukidanja naziva Republike Srpske proizveo bi nesagledive posljedice po mir u BiH i regiji, a odgovornost za to bi morao da snosi Bakir Izetbegović i njegova SDA", upozorio je Dukić te dodao kako smatra da međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti Izetbegoviću da u miru realizira ratnu ideju svog oca Alije Izetbegovića da od BiH stvori islamsku državu u srcu Europe.

U isto vrijeme, Nezavisne novine objavile su reakcije političkih dužnosnika navodeći kako Izetbegović time "kopa grob BiH i to će dovesti do blokade države''.

Kopirati
Drag cursor here to close