Reagiranja

Napad na Kukića: Metarasizam i fašizam u medijima

Vijesti / Flash | 24. 06. 2014. u 11:31 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napad na profesora i akademika Slavu Kukića naišao je na brojne osude. Svi se slažu u jednom: riječ je o brutalnom napadu, koji zaslužuje svaku osudu, ali i oprez, jer mediji u ovakvim situacijama obično prave korak više od potrebnog.

Mile Lasić profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru kaže za Bljesak.info kako se radi o odurnom činu.

''Riječ je o posljedici nepostojanja kulture tolerancije i uvažavanja u društvu koje funkcionira kao negacija drugoga. Zapravo, društvo funkcionira na principima metarasizma koje u drugom vidi latentnu opasnost'', rekao je za Bljesak.info Lasić.

Mora izazvati zgražanje

Sveučilišni profesor je naglasio kako su neistinite tvrdnje pojedinih medija kako kolege sa Sveučilišta ne zanima ovaj slučaj istaknuvši kako je i osobno posjetio Kukića u bolnici te da neprestano pristižu pozivi kolega iz drugih gradova u BiH i regije koje zanima što se to dogodilo.

A Lasić kaže kako se dogodio napad i na sveučilišni kampus i na samu instituciju Sveučilišta.

''Ovo je ujedno i žestoka povreda autonomije kampusa i Sveučilišta i profesora Kukića i ovo mora izazvati zgražanje'', rekao je Lasić i istaknuo kako, nakon 20 godina nasilja, oni koji visoko sjede a slabo vide, i dalje pribjegavaju nasilju.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke istaknuo je kako je napad na Kukića za svaku osudu.

''Iskreno sam bio zgrožen u trenutku kada sam u vijestima čuo ovu vijest. S Kukićem se čovjek može neslagati, ali nasilje nikada nije i ne može biti rješenje'', rekao je Raguž za Bljesak.info ali i upozorio na činjenicu da su pojedini mediji zloupotrijebili izvještaje o nemilom događaju.

Mediji trebaju biti oprezni

''Jednako kao što napad zaslužuje osudu, ja bih osudio i medijska izvješća koja daju a priori nacionalno obojene političke konotacije ovom napadu. Ako je po sarajevskim mjerilima napad na Kukića fašizam, što je onda ubojstvo Joze Kafadara, bračnog para Crepulja u Kraljevoj Sutjesci, napad na momke u hrvatskom dresu u Fojnici i drugdje? U Mostaru je izgleda svaki izgred nacional-fašizam, a u Sarajevu i drugdje samo izgred i ništa više'', istaknuo je Raguž i naglasio kako treba pustiti istražne organe da rade svoj posao.

''Treba se počinitelji pronađu, a Kukiću treba zaželjeti da što prije ozdravi, da nas nastavi uveseljavati svojim izjavama'', rekao je Raguž.

Na medijsko izvještavanje u ovakvim slučajevima upozorila je i izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije u BiH Ljiljana Zurovac koja je istaknula kako mediji trebaju biti oprezni.

''Treba biti oprezan i davati prave informacije, a ne zaključivati i donositi informacije prije provjere'', rekla je Zurovac za Bljesak.info.

Gdje to mi živimo?

Istaknula je kako treba voditi računa da, uz ono što je hitnost izvještavanja, vijest ne bude manipulativna i da ne dovede čak do okretanja istrage u drugom smjeru.

''Treba voditi i računa o osjetljivosti teme kako za unesrećenog i njegovu obitelj, tako i za javnost, jer je riječ o stresnim informacijama'', rekla je Zurovac za Bljesak.info.

Majda Behrem-Stojanov, glasnogovornica je Centra civilnih inicijativa, izjavila je za Bljesak.info kako je napad na profesora Kukića za svaku osudu te da od nadležnih organa očekuju hitnu reakciju, rasvjetljavanje ovog čina i provođenje pravdi odgovornih za njega.

''Nakon profesora Milića koji je pretučen na sličan način ispred srednje škole u kojoj je uposlen, sada se ide i korak dalje. U kabinet sveučilišnog profesora! U ustanovu koja iznjedrava i uči budućnost BiH! S pravom se pitamo što se može dogoditi sutra bilo kome od nas? Bilo gdje? Gdje to mi živimo? U kakvom društvu i kakvom Mostaru? Ovakve stvari ne smiju proći nezapaženo!'', rekla je Behrem-Stojanov za Bljesak.info.

Napad su osudile i sve političke stranke, ali i strani dužnosnici u našoj zemlji. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozvalo je lokalne vlasti da istraže ovaj zločin i počinitelje privedu pred lice pravde u najkraćem roku.

''Nasilju, motiviranom političkim ili bilo kojim drugim razlozima, nema mjesta u modernom demokratskom društvu'', poručili su iz američkog Veleposlanstva.

Banditizam

I Hrvatski narodni sabor BiH najoštrije osuđuje fizički napad te poziva mjerodavna policijska tijela da poduzmu sve potrebne aktivnosti za otkrivanje počinitelja.

''HNS osuđuje i sve češće slučajeve nasilja prema javnim i ne samo javnim osobama, koje pojedinci, interesne i političke grupacije nažalost koriste kao sredstvo u već započetoj političkoj kampanji i za ostvarenje svojih političkih ciljeva'', navodi se u reagiranju HNS-a.

HDZ 1990, priopćio je kako u BiH kakvu oni zagovaraju nema mjesta nasilju i vandalizmu.

''Stoga smo vrlo zabrinuti i iz toga razloga osuđujemo ovaj čin. Odgovornost je na, kako institucijama BiH tako i na svim političkim akterima i pojedincima da osiguramo zaštitu ljudskih prava, kako bi svaki pojedinac imao pravo na vlastito mišljenje i da se pri tome osjeća zaštićeno i sigurno, bio on Slavo Kukić ili netko drugi'', priopćio je HDZ 1990..

Akademija nauka i umjetnosti BiH navodi kako je britko pero Kukića razlog za napad i za počinjeni banditizam. I Rektorat Sveučilišta u Mostaru reagirao je na napad priopćivši kako se ''ovaj potpuno neprihvatljiv čin ničim ne može opravdati''.

Ured visokog predstavnika (OHR) je osudio napad te objavio kako očekuje od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da ovaj slučaj brzo istraže i dovedu počinitelja pred lice pravde.

''Nasilje svake vrste, uključujući politički motivirane napade, nema mjesta u civiliziranoj diskusiji. Svi koji misle drugačije ili podržavaju takve poteze nalaze se na pogrešnoj strani prihvatljivog demokratskog ponašanja'', priopćeno je iz OHR-a.

Napad je osudio i Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

''Svaki pokušaj utjerivanja straha ili izazivanja nasilja, mržnje ili diskriminacije protiv bilo kojeg pojedinaca ili grupe, zbog njihovih političkih uvjerenja, danas više nema mjesta u bh. društvu'', poručio je Sorensen.

Kopirati
Drag cursor here to close