BH novinari

Napad na Karamatića jasna je poruka

Vijesti / Flash | 07. 10. 2015. u 13:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su zbrinutost zbog izazivanja nesigurnosti i podmetanja požara ispod automobila novinara Emila Karamatića, dopisnika BH radija 1 iz Mostara.

Kako je priopćeno iz Udruge BH novinari incident se dogodio u naselju Višići kod Čapljine tijekom prethodne noći, kada je, za sada nepoznata osoba, podmetnula požar pod automobil parkiran pred obiteljskom kućom kolege Karamatića.

''BH novinari najoštrije osuđuju ovaj atak na sigurnost, život i profesionalni integritet novinara Karamatića; jasna je to poruka što su sve spremni učiniti kriminalci i njihovi mentori kako bi se obračunali s novinarima, naročito onima koji kritički pišu o pojavama i događajima od značaja za javnost. S toga, BH novinari zahtijevaju od nadležnih jedinica MUP Hercegovačko neretvanske županije i detaljnu istragu u ovom slučaju, kao i poduzimanje zakonskih radnji za kažnjavanje počinitelja i naredbodavaca'', priopćila je Udruge BH novinari.

Istovremeno, BH novinari podsjećaju kako je od 2006. do danas počinjeno 67 kaznenih djela prema novinarima i medijima,u BiH, uključujući: fizičke napade, prijetnje smrću, govor mržnje, uništavanje novinarskih materijala i osobne imovine. Samo je 15 posto od navedenih slučajeva riješeno u korist novinara. Svi ostali predmeti godinama čekaju na red, duboko skriveni u ladicama pravosudnih institucija, ili uopće nisu istraživani samo zbog toga što su među počiniteljima bili predsjednici entiteta ili političkih stranaka, parlamentarci, ministri, policajci, kriminalci ili “kumovi” visokopozicioniranih političara.

Kako tvrde iz Udruge BH novinari posljednji slučaj ugrožavanja sigurnosti novinara Emila Karamatića samo je logičan slijed nekažnjivosti svih prethodnih ataka na slobodu izražavanja I sigurnost novinara, koji nisu sankcionirani unutar postojećih zakona ili nisu uopće adekvatno istraženi od nadležnih policijskih i pravosudnih institucija'.

''Zbog toga BH novinari još jednom javno i odlučno zahtijevaju od nadležnih za zaštitu slobode izražavanja i prava novinara u BiH jednaku dostupnost pravde novinarima kao i svim drugim građanima ove države. U protivnom, BH novinari će podnositi kaznene prijave protiv svih onih koji imaju informacije o počinjenu kaznenih djela prema novinarima, a sami nisu u zakonskom roku poduzeli mjere pravne zaštite iz okvira svoje nadležnosti'', navodi se u priopćenju udruge BH novinari.

Samostalni sindikat uposlenika Radio-televizije FBiH najoštrije osuđuje paljenje vozila kolege novinara Emila Karamatića pred obiteljskom kućom u Višićima kod Čapljine.

Ističu da je ovo još jedan atak na neovisno i slobodno novinarstvo, pošto nadležni sumnjaju da je požar podmetnut, te se dovodi u vezu sa profesionalnim djelovanjem Karamatića.

Očekuju od nadležnih hitnu istragu, pronalaženje i kažnjavanje počinitelja, priopćeno je iz Samostalnog sindikata uposlenika RTVFBiH.

Vandalski napad na Karamatića je osudio i Poslovodni odbor BHRT-a.

Navode da čin paljenja automobila njihovog urednika doživljavaju kao ozbiljnu prijetnju upućenu Emilu Karamatiću, kao, prije svega, novinaru, koji hrabro i časno izvršava svoje profesionalne zadatke.

Također, ističu da to, bez obzira ko stoji iza paljevine i bez obzira na motive, predstavlja akt zastrašivanja i prijetnje, ne samo Karamatića, već svih novinara.

''Ovo što se dogodilo Karamatiću, predstavlja udar na život i dostojanstvo svakog od nas. BHRT čvrsto stoji iza svog urednika i traži od nadležnih vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da što prije bude rasvijetljen ovaj kriminalni čin'', priopćeno je iz BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close