još šavova

Napad na Hrvate: I devedesetka napustila zasjedanje

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 13:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon isteka stanke, i zastupnici HDZ-a 1990 napustili su današnju izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

To su prije stanke učinile njihove kolege iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Iz HDZ-a 1990 su obrazložili da tema ove sjednice, rezolucija poslanika Damira Mašića (SDP BiH), nije dobrodošla u ionako složenim odnosima u Federaciji i vladajućoj koaliciji.

Smatraju da bi rezolucija, u slučaju da bude podržana, dodatno usložnila situaciju, zbog čega joj oni, kako su rekli, ne mogu dati legitimitet.

HDZBiH je prije napuštanja sjednice obrazložio da Mašićev predloženi tekst između ostalog predstavlja napad na Hrvate.

Podršku njegovoj rezoluciji najavili su, pak, iz SDA, SBB BiH, Demokratske fronte i Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović.

Damir Mašić je, obrazlažući predloženu rezoluciju, rekao da je Bosni i Hercegovini potrebna decentralizacija i regionalizacija, a nipošto i ni po koju cijenu etnička federalizacija.

Damir Mašić je, obrazlažući predloženu rezoluciju, rekao da je Bosni i Hercegovini potrebna decentralizacija i regionalizacija, a nipošto i ni po koju cijenu etnička federalizacija.

''Narodi BiH nisu nositelji njezinog suvereniteta. BiH nije nastala kao odluka tri naroda. BiH je povijesno država svih njenih građana i svaki građanin je nositelj državnog suvereniteta. Etnička prava ne mogu biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan i jednak u cijeloj državi. Dakle, narodi u BiH ne mogu biti izborne jedinice. Na izborima ne možemo imati plave, zelene, crvene, i valjda bijele kutije, u koje će svatko u zavisnosti od etničke pripadnosti ubacivati svoje glasove'', rekao je Mašić i dodao kako rezoluciji ''nije cilj da odgovara na bilo čije nedosanjane snove, želje i aspiracije, a pogotovo ne tzv. HNS-a, kojeg smatramo i tretiramo kao i bilo koju drugu nevladinu organizaciju u BiH''.

''To što HDZ čitav jedan narod želi privatizirati kroz tzv. HNS i uvesti ekskluzivno pravo predstavljanja naroda kroz jedan politički subjekt, to je već njihov problem. Federalizam, kako ga pojedinci zagovaraju, put je u nestanak BiH i oni u EU koji to ne vide ili ne žele da vide, očito nisu prijatelji BiH i ne mogu se promatrati kao dobronamjerni prema našoj zemlji. Federalizam koji samo i isključivo etnički kriterij uzima kao osnova za teritorijalni i administrativni ustroj je samo lijep naziv za politički šovinizam koji kod mnogih može preći i prelazi u otvoreni fašizam'', rekao je Mašić i dodao kako je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je ''faktički proglasio ovaj etnički model podjela kao suprotan svim temeljnim europskim vrijednostima''.

''U BiH su svi diskriminirani, a ne zasebno ili ponaosob bilo koji od konstitutivnih naroda. U BiH su diskriminirani svi građani koji žive u područjima gdje su matematska manjina. Nažalost, priča o federalizaciji je zapravo pravljenje još veće diskriminacije nego je imamo sada. Potrebno je stvari nazivati pravim imenom i jednom za sva vremena poraziti snage koje zagovaraju podjele, nacionalnu isključivost i koji u suštini žele etnički čiste prostore na kojim će samo jedan narod imati sve, a svi ostali ili će se asimilirati ili iseliti. Ono što se pokušava podvaliti kao federalizam u ovom momentu jeste put u podjelu BiH na tri dijela. Zato i jesam ponudio jedan ovakav dokument - rezoluciju u Parlamentu kako bi u startu najviši zakonodavni organ u FBiH kao vrhovno predstavničko tijelo svih građana u FBiH jasno reklo da takvoj politici nema mjesta. U situaciji u kojoj se nalazimo i kao država i društvo danas, smatram da nitko nema luksuz da se ogluši o sve prisutnije zlonamjerno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kako od strane naših najbližih susjeda tako i izvana generalno'', izjavio je Mašić.

Pozivao je da Zastupnički dom, usvajanjem predložene rezolucije, uzimajući u njezinoj preambuli u obzir obvezujuće međunarodne i domaće akte, osudi kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira na to da li dolaze iznutra ili izvan Bosne i Hercegovine, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i podjele države BiH.

Predlaže i da se rezolucijom pozovu sve domaće i međunarodne institucije, a naročito vlade država potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, institucije Europske unije i države članice Vijeća za implementaciju mira u BiH, da se suzdrže od poduzimanja oblika djelovanja koji pretpostavljaju kršenje Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Ustava BiH i Federacije BiH, odredaba Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN-a, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima UN-a te nepoštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Zastupnički dom bi po Mašićevom prijedlogu, ovom rezolucijom pozvao sve navedene institucije na poduzimanje nužnih mjera u skladu s ovlaštenjima u cilju snaženja institucija države BiH na svim razinama, zaštitu individualnih i kolektivnih prava i sloboda građana Bosne i Hercegovine, promoviranje kohezije i suradnje među građanima različitih individualnih i kolektivnih pripadanja.

Po Mašićevom prijedlogu, to naročito znači sljedeće: da Zastupnički dom pozove sve relevantne činitelje unutar europskog, regionalnog i domaćeg pravno-političkog poretka na poštivanje i neodložnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH (br. 27996/06 i 34836/06), Ilijaza Pilava protiv BiH (br. 41939/07), a naročito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv BiH (br. 3681/06) čija provedba podrazumijeva poštivanje svih navedenih presuda.

U predloženoj rezoluciji Mašić poziva i na dosljednu primjenu zakonske regulative u BiH kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana, uz poštivanje individualnih i kolektivnih prava i sloboda i osiguranje jednake dostupnosti znanja iz oblasti jezika, kulture i naslijeđa svih građana u BiH.

''Pravosudni organi se pozivaju da najoštrije sankcioniraju provoditelje, štićenike i promotore neustavne prakse segregacije i diskriminacije stanovništva u cijeloj državi. Ova rezolucija je vrlo jasan i precizan odgovor svima koji nisu dobronamjerni prema Bosni i Hercegovini, kako unutar zemlje, tako i van nje'', zaključuje Damir Mašić pozivajući Zastupnički dom da je prihvati.

Kopirati
Drag cursor here to close