Emir Suljagić

Naoružavanje Srbije i Hrvatske prijeti produbljivanju debalansa na štetu BiH

Vijesti / Flash | 31. 10. 2015. u 14:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji i Hrvatskoj proteklih mjeseci je intenzivna modernizacija i naoružavanje u regiji, što prijeti izmjeni odnosa snaga u regiji i dodatnom produbljivanju debalansa na štetu Bosne i Hercegovine, izjavio je zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagića za današnje Oslobođenje.

Od posljednje posjete predsjednika Putina, kaže dalje Suljagić, Srbija je poduzela niz aktivnosti koje u najmanju ruku odudaraju od proklamirane ''vojne neutralnosti“ na opremanju i uvježbavanju vojske.

''To se vidi po zajedničkim vojnim vježbama izvođenim kako u Srbiji tako i u Ruskoj Federaciji, intenziviranjem suradnje na vojnom polju, pomoći u namjenskoj industriji te direktnoj isporuci suvremenih vojnih sustava'', dodao je.

''Ako je istina da će dobiti avione Mig-29 i jurišne helikoptere Mi-24, Srbija će biti na korak do regionalne hegemonije s obzirom na već postojeću razliku u drugim borbenim sustavima u njenu korist u odnosu i na Hrvatsku i na BiH'', smatra zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je, kaže Suljagić, također iskazala jasno opredjeljenje za modernizaciju vojske i to u svim vidovima.

''Najznačajniji sustavi koji se unapređuju su raketni sustav mornarice, nadzora i otkrivanja i njihovi planovi su da kompletan istočni arsenal zamijeni zapadnim naoružanjem. To se prije svega odnosi na artiljerijske sustave, od njemačkih haubica PzH 2000 kalibra 155 milimetara, do nabavke američkog višecijevnog bacača raketa M270, nabavke izviđačkih helikoptera Kiowa koji će vjerojatno biti pretvoreni u lake jurišne helikoptere, što je već viđeno u Afganistanu, te nabavke aviona - švedskih Grippena ili neke od varijanti F-16'', naveo je.

S druge strane, rekao je Suljagić, Bosna i Hercegovina u svom arsenalu ima naslijeđeno naoružanje od bivše JNA uz dio doniranih sredstava koja su u vrijeme donacije bila značajan modernizacijski iskorak, ali u današnjim okvorima zaostaje najmanje za dvije ili tri generacije.

Istaknuo je da poseban problem predstavlja održavanje tog naoružanja zbog toga što se proračun za obranu smanjuje iz godine u godinu te je sada već ispod jedan posto bruto nacionalnog dohotka.

''Ono što sa zabrinutošću moram konstatirati je da iako ostaju u kvotama predviđenim sporazumom, mi zaostajemo daleko iza zemalja regije i mislim da već sada možemo početi govoriti da regionalni aspekt Daytonskog mirovnog sporazuma ne važi'', kazao je zamjenik ministra obrane BiH Emir Suljagić za Oslobođenje.

Podsjetio je da je Sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji su potpisali i Srbija i Hrvatska, te je zemljama regije omogućio uvid u glavne vojne efektive i borbene sustave: avione, jurišne hlikoptere, tenkove, borbena oklopna vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close