Uplaćeno

Nakon zaboravljene Maline: Na vidiku nova afera s cjepivima?!

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju kako je Covax ponudio cjepiva Astra Zeneca koje nisu naišle na dobar prijem kod građana…
Vijesti / Flash | 12. 06. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući posljednjem izvješću Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u javnost je dospjela informacija kako je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH 2020. godine uplatilo sredstva za nabavu 800 tisuća cjepiva protiv koronavirusa, a u našu zemlju stiglo je tek 218.510 doza.

Kako je izvijestila BHRT, u revizorskom izvještaju o radu Ministarstva zdravstva FBiH za prošlu godinu navodi se sljedeće: ''U skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX) Ministarstvo je avansno u 2020. godini uplatilo sredstva u iznosu od 13.722.042 KM za nabavku 800.000 doza cjepiva, od kojih je isporučeno samo 218.510 doza''.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju kako je Covax ponudio cjepiva Astra Zeneca koje nisu naišle na dobar prijem kod građana još od početka procesa cijepljenja.

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kaže kako je ''to razlog zbog čega nije došlo do isporuke cjelokupne količine od 800 tisuća doza.

Video: Je li na pomolu nova afera sa vakcinama?

''Zbog toga je naime sada na razini Vlade ali i ministarstva civilnih poslova ali i Vlade RS i Distrikta Brčko koji su potpisnici sporazuma da se donose odluke kako dalje postupati'', rekao je.

Iz ministarstva Civilnih poslova koje je jedan od potpisnika ugovora s Covaxom ističu kako je Covax mehanizam složena struktura koja uključuje stotine država svijeta s velikim narudžbama cjepiva te da je zastoj u isporukama zavisi od proizvodnih mogućnosti dobavljača, i da je to rizik s kojim se suočavaju svi partneri u navedenom mehanizmu. Odluku o daljnjim koracima ministarstvo će donijeti u suradnji s partnerima – zdravstvenim vlastima u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close