Za 150%

Nakon Trumpove pobjede porastao broj zahtjeva za azil u Meksiku

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 09:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Meksika, broj osoba koje apliciraju za azil u Meksiku porastao je za više od 150 posto nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika, s obzirom da sve više imigranata iz Srednje Amerike žele ostati tu umjesto da riskiraju boravak u Sjedinjenim Državama.

Između studenog 2016. i ožujka 2017. meksička agencija za izbjeglice COMAR primila je 5.421 zahtjev za azil, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije primila 2.148 zahtjeva.

Broj privođenja na jugozapadnoj granici SAD-a pao je za oko četiri posto u istom petomjesečnom razdoblju, nakon što su Trumpovi strogi prijedlozi u vezi s imigracijama uplašili migrantske zajednice. Baš kao i velika većina tražitelja azila u Meksiku, mnogi od onih koji su zadržani na američkoj granici dolaze iz nesigurnih zemalja poput Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora.

Prema podacima američkog ministarstva državne sigurnosti, broj srednjoameričkih roditelja i djece zaustavljenih na granici između SAD-a i Meksika u stalnom je opadanju nakon Trumpove pobjede, te je u ožujku iznosio nešto više od 1.000, što je pad za oko 93 posto u odnosu na prosinac.

Glasnogovornica za UNHCR u Meksiku Francesca Fontanini kazala je da bolji uvjeti za srednjoameričke migrante koji dolaze u ovu zemlju, u kombinaciji s naporima za spajanje obitelji, također doprinose skoku u broju tražitelja azila u ovoj zemlji, javio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close