Dobro su se sjetili

Nakon skoro tri mjeseca krenut će raspodjela donacije iz UAE

Nadležni iz Županija će donaciju preuzeti u ime FBiH. Najvjerojatnije da će od srijede pa narednih pet dana dolaziti iz po dvije županije dnevno
Vijesti / Flash | 05. 09. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori ustanova i županijski ministri znaju kakvo je stanje s testovima na koronavirus u Federaciji BiH, kazao je za “Avaz” Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH. Dodao je da se u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji radi najviše testiranja, jer su najmnogoljudniji.

''U KS imaju dovoljno rezervi, dok je u Tuzli u toku tender javne nabavke za testove. Međutim, znate kako kod nas idu te tenderske procedure, mogu trajati mjesecima, i to je problem koji nije vezan za nestašicu testova, već za proceduru'', kaže Latifović.

Donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za našu zemlju, u kojoj je i 100.000 testova, već dva i pol mjeseca stoji na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ali Ministarstvo civilnih poslova završilo je proceduru i raspodjela će početi uskoro. Predložen je i raspored preuzimanja.

''Republika Srpska bi svoj dio donacije trebala preuzeti u ponedjeljak ujutro, iz Distrikta Brčko čekamo da se očituju mogu li doći po svoj dio u utorak. Nadležni iz Kantona će donaciju preuzeti u ime FBiH. Najvjerojatnije da će od srijede pa narednih pet dana dolaziti iz po dvije županije nevno'', rečeno je za Avaz iz Ministarstva civilnih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close