Mogherini

Nakon SAD-a i EU ukida ekonomske i financijske sankcije Iranu

Vijesti / Flash | 17. 01. 2016. u 07:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Frederica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Europske komisije priopćila je da će EU ukinuti ekonomske i financijske sankcije Iranu. Ova odluka je uslijedila nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izjveštaju navela da je Iran ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporauma koji je u ljeto prošle godine postigao sa šest svjetskih sila.

Prethodno je istu odluku o skidanju sankcija Iranu od Sjedinjenih Američkih Država objavio američki državni tajnik John Kerry.

"Multinacionalne ekonomske i financijske sankcije koje su se odnosile na iranski nuklearni program se ukidaju. Ovaj povijesni dogovor je izuzetno čvrst i fer i zadovoljava zahtjeve svih zainteresiranih strana. Poslužit će napretku regionalnog i međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti“, kazala je Mogherini.

Iran je u srpnju prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u sljedećih 15 godina. Isto tako Iran je obećao obustaviti sve programe koji razvijaju nuklearno naoružanje u zamjenu sa ukidanje ekonomskih sankcija. No, ukoliko Iran na bilo koji način prekrši sporazum sankcije će ponovo stupiti na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close