dužnost

Nakon rehabilitacije Draže Mihajlovića, obnoviti tužbu protiv Srbije

Vijesti / Flash | 18. 05. 2015. u 06:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da nakon rehabilitacije zločinačke ideje i njenih sljedbenika u Srbiji, Bošnjaci i svi bosanskohercegovački antifašisti imaju pravo, obavezu i dužnost da obnove tužbu za agresiju i genocid protiv Srbije.

''Rehabilitacija četničkog pokreta i njegovog vođe Draže Mihailovića, jednog od najvećih ratnih zločinaca, dokaz je da je četnički neofašizam doveo do najvećeg zločina u Europi od kraja Drugog svjetskog rata - genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, "zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija“ 1995, dokaz da se u Srbiji i dalje nisu odrekli fašističke agresivno genocidne ideologije i politike te dokaz neophodnosti revizije tužbe BiH za agresiju i genocid protiv Srbije'', stav je ove organizacije.

IGK podvlači da je rehabilitacija Mihailovića još jedan u nizu dokaza da je kraj Drugog svjetskog rata bio samo vojna pobjeda. Pobjeđene su bile samo fašističke države i njihove vojske, ali nije bio pobjeđen fašizam kao povijesna praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac.

''Fašizam je preživio i sada se vraća tamo gdje je bio pobijeđen. Četništvo se uz blagoslov i podršku srpske pravoslavne crkve, srpskih akademskih i književnih krugova nakon zadnjeg genocida nad Bošnjacima, prenijelo u 21. Stoljeće'', ocjenjuju u IGK-u. Naglašavaju da povijesna i znanstvena-istraživačka istina, zasnovana na brojnoj dokumentacijskoj građi u mnogim svjetskim znanstvenim arhivama, jasno potvrđuje da je četnički pokret Draže Mihailovića fašističkog, zločinačkog i genocidnog karaktera.

''Svjesno krivotvoreći povijesne činjenice u Srbiji su zakonskim mjerama izjednačeni fašisti sa antifašistima, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića'', poručuju iz IGK-a.

Upozoravaju da je rehabilitacija Draže Mihailovića zločinački čin, s dalekosežnim posljedicama. Tim zločinačkim činom, dodaju, rehabilitiran je neofašizam, izvršen zločin nad istinom i pravdom, ponižen ne samo internacionalni antifašistički pokret, nego i UN, Europska unija i sve internacionalne institucije zasnovane na ljudskim pravima i slobodama.

''Polazeći od povijesne činjenice da su najveći zločini četnika izvršeni na tlu BiH, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u nedavnoj agresiji i genocidu, polazeći od antihumanog, anticivilizacijskog postupka srpskog pravosuđa koji strašno ponižava antifašizam, istinu, pravdu, žrtve, Bošnjaci moraju odgovoriti obnovom tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije'', zaključuju u IGK-u.

Kopirati
Drag cursor here to close