Neizvjesna budućnost

Nakon referenduma sve članice trebaju popričati o budućnosti EU

Vijesti / Flash | 23. 06. 2016. u 12:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se nada da će se Britanci izjasniti za ostanak u Europskoj uniji na referendumu koji nervozno prate financijska tržišta i političari diljem svijeta.

Sastanak nakon referenduma

Merkel je rekla kako se ona zalaže da se sve članice EU-a sastanu nakon britanskog referenduma kako bi razmotrili budućnost Europske unije, a ne samo šest zemalja osnivača ili članice eurozone.

"Naravno da se nadamo odluci da će građani Velike Britanije ostati u Europskoj uniji", kazala je Merkel dodajući da će samit EU-a u utorak i srijedu pružiti priliku za mirnu raspravu.

"Mislim da se razmatranja trebaju nastaviti s 28 (članica) tamo gdje je moguće a u drugom slučaju s 27, ali ja se nadam da bi mogli ostati s 28", dodala je, prenosi Hina.

Za ostanak u EU glasovat će 52 posto Britanaca

Ispitivanje javnog mišljenja koje je provela agencija Ipsos MORI pokazuje da će 52 posto britanskih birača glasovati za ostanak, a 48 za izlazak Britanije iz EU-a na referendumu koji se održava danas.

U anketi su ispitane 1.592 osobe u utorak i srijedu do 21 sat po narudžbi lista Evening Standard.

Britanci odlučuju o budućnosti svoje zemlje odgovarajući na referendumsko pitanje: "Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili napustiti Europsku uniju?"

Oko 41.000 birališta diljem zemlje otvoreno je od 7 do 22 sata po mjesnom vremenu, a pravo glasa ima oko 45 milijuna ljudi.

Prvi rezultati očekuju se oko ponoći, a službene će središnja izborna komisija objaviti u petak ujutro.

Kopirati
Drag cursor here to close