Paljenje

Nakon oca, prijeti sin: Spalit ću se, ako ne dobijem posao

Vijesti / Flash | 14. 04. 2015. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edo Muminović, sin jednog od boraca koji su došli u Sarajevo, izjavio je kako će se spaliti kod kuće u Živinicama, ukoliko mu otac ne javi da je dobio posao u Rudniku "Đurđevik".

''Uradit ću ono najgore! Cijeli život gledam oca kako se pati, a ne mogu da mu pomognem. Samo čekam njegov poziv da mi javi da li će me primiti u Rudnik "Đurđevik". Ukoliko to ne urade, zapalit ću se'', kazao je Muminović mlađi novinarima Dnevnog avaza.

Ista priča i ljiljani 

Naime Šefik Muminović i Džemail Zahirović razgovarali su s predstavnicima Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambenooslobodilačkog rata, ali su nezadovoljni napustili zgradu federalne Vlade i zaputili se u Predsjedništvo BiH.

''Dvadeset godina slušamo jednu te istu priču. Razočaran sam postupkom zamjenika ministra i, zbog toga što ne vjerujem njemu, niti bilo kome u ovoj zgradi, idem direktno u Predsjedništvo BiH kod Bakira Izetbegovića sa kojim želim popričati. Iz Sarajeva ne idem živ dok ne dobijem papir koji tražim'', kazao je Zahirović.

''Nisam više ljiljan i ne vjerujem u njih. Ništa mi nisu dali! Od Izetbegovića se neću maknuti dok lično pred mojim očima ne nazove direktora Rudnika "Đurđevik" koji će mom sinu dati posao'', rekao je Muminović.

Naime, dvojici boraca, koji su u ponedjeljak krenuli iz Živinica u Sarajevo kako se bi se spalili, oduzet je benzin, a nakon što su stigli pred zgradu Vlade Federacije BiH, direktor firme "Šipad d.d." Esad Ćesko im je ponudio ugovor o radnom odnosu u trajanju od godinu dana koji su prihvatili.

Muminović i Zahirović napustili su Sarajevo i odlučili se vratiti kućama.
 
Dobio 12 tisuća KM

Ministar za boračka pitanja Tuzlanske županije, Fahrudin Skopljak, izjavio je kako ga je vijest da su Muminović i Zahirović najavili da će se spaliti duboko potresla.

''Žao mi je što su na ovaj način odlučili skrenuti pažnju javnosti na probleme s kojima se susreću demobilizirani borci'', priopćio je ministar te u priopćenju je podsjetio da je u posljednja dva mjeseca koliko obavlja dužnost ministra primio ova dva demobilizirana borca dva puta te da je učinio sve što je bilo moguće u okviru Zakona o dopunskim pravima boraca.

Naglasio je da Muminović kao demobilizirani borac 2011. godine od Ministarstva za boračka pitanja TŽ-a za rješavanje stambenog pitanja dobio 12.000 KM dok je resorno ministarstvo nekada i dva puta godišnje, i Munimoviću i Zahiroviću redovno isplaćivalo jednokratnu pomoć.

Istaknuo je i da su putem resornog ministarstva Muminović i Zahirović, kao i članovi njihovih obitelji, koristili pravo na premiju zdravstvenog osiguranja.

''Dolazim iz redova demobiliziranih boraca i moram kazati da razumijem njihovo nezadovoljstvo jer se mnogi nalaze u stanju socijalne potrebe i ne mogu osigurati minimum za normalan život svojih obitelji'', kazao je ministar u priopćenju te ih pozvao da smireno i razumno pokušaju pronaći rješenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close