Usvojen Nacrt Zakona

Nakon 16 godina: HNŽ korak bliže novom Zakonu o oružju

Vijesti / Flash | 21. 07. 2016. u 16:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na današnjoj na današnjoj 25. Sjednici pored ostalih usvojila je i Nacrt Zakona o oružju i streljivu.

Iz resora Ministarstva unutarnjih poslova, s ciljem usklađivanja propisa o oružju s međunarodnim standardima, usvojen je Nacrt Zakona o oružju i streljivu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kojim se propisuju uvjeti za nabavu, držanje, nošenje, sakupljanje, promet, način postupanja i vođenje evidencije oružja i streljiva u HNŽ.

Podsjetimo, krajem travnja održana i javna rasprava o Prednacrtu Zakona o oružju i streljivu u HNŽ-u, na kojoj su sudjelovali predstavnici lovačkih udruženja, predstavnici poduzeća koja se bave nabavkom i distribucijom oružja i streljiva, te djelatnici MUP-a HNŽ-a koji rade na tim poslovima.

Inače, Zakon o streljivu i oružju koji se do sada primjenjivao u HNŽ-u donesen je prije 16 godina.

Mediji su ranije objavili i prednacrt danas usvojenog Nacrta Zakona kojim je, između ostalog, propisano da fizička osoba može imati najviše 5 pištolja ili revolvera i 7 komada lovačkog oružja za koje joj se izdaju isprave o oružju, dok pravna osoba i poduzetnik, izuzev agencije i unutarnje službe za zaštitu ljudi i imovine, mogu posjedovati vatreno oružje čiji broj ovisi o potrebi i broju zaposlenih osoba koje imaju potrebu za korištenjem oružja. Oružje se, prema prednacrtu, razvrstava u 4 kategorije, A, B, C i D. Oružje iz kategorije A zabranjeno je držati, dok je ono iz kategorije B dopušteno uz odgovarajuću ispravu o oružju.

U prednacrtu je bilo navedeno i to da osoba koja bez važeće isprave nabavi, drži, nosi ili proda oružje kategorije B, kaznit će se kaznom od 500 do 5000 KM ili kaznom zatvora do 1 godine. Kaznom od 1200 do 1500 KM kaznit će se fizička osoba ako nabavi, drži i nosi oružje kategorije C, zračno oružje i električne paralizatore iz kategorije D bez odgovarajuće isprave. Istom kaznom kaznit će se maloljetna osoba koja nabavi, drži i nosi oružje kategorije D, zračno oružje, električne paralizatore i sprejeve.

Također, Vlada je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroenergetskoj inspekciji i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNŽ.

Osim toga, usvojena je Informacija Ministarstva o rasprostranjenosti mineralnih sirovina na području HNŽ, odnosno karta mineralnih sirovina HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close