Objavljen popis

Najviše prizantih mineralnih voda u Bosni i Hercegovini je iz Srbije

Popis priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini, objavljen je u Službenom glasniku BiH od 6. siječnja.
Vijesti / Flash | 16. 01. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za sigurnost hrane BiH objavila je popis priznatih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda.

Popis priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini, objavljen je u Službenom glasniku BiH od 6. siječnja. Na njemu se nalazi ukupno 71 voda, od čega je 35 prirodnih mineralnih i 36 prirodnih izvorskih voda. Objavljen je i popis od jedanaest priznatih stolnih voda u Bosni i Hercegovini. Popisi obuhvaćaju priznate mineralne i prirodne izvorske te stolne vode na tržištu u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovo podrijetlo piše Manager.ba.

Mineralne vode

Od 35 priznatih mineralnih voda samo njih 8 ili 23% podrijetlom ih je iz Bosne i Hercegovine.

Foto: PR / Popis priznatih voda u BiH

Najviše ih je iz Srbije (10) te Hrvatske i Italije (po 4). Među priznatim prirodnim mineralnim vodama u Bosni i Hercegeovini su još i vode iz Slovenije, Njemačke, Turske, Češke i Francuske.

Prirodne izvorske vode

Od 36 priznatih prirodnih izvorskih voda najviše ih je domaćih, iz Bosne i Hercegovine, njih čak 33.

Foto: PR / Popis priznatih voda u BiH

Na popisu su se našle i 2 prirodne izvorske vode iz srbije te jedna iz Hrvatske.

Stolne vode

Od 11 priznatih stolnih voda u našoj zemlji samo je jedna podrijetlom izvan Bosne i Hercegovine. Na tržište dolazi iz Srbije.

Uvjeti za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda su zdravstvena ispravnost, odgovarajuća organoleptička svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških, fizičkih, fizičko-kemijskih i kemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja. Rješenje o priznavanju prirodne mineralne ili prirodne izvorske vode donosi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

Kopirati
Drag cursor here to close