Padaline

Hercegovina: Rastu vodostaji rijeka, upaljen crveni meteoalarm

Vijesti / Flash | 01. 04. 2022. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Donji Vakuf / Vodostaj rijeka

Padaline koje su registrirane u proteklom periodu uzrokovale su drastičan rast vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini.

Razina rijeke Une u Bihaću je na razini 50 centimetara i ima tendenciju daljnjeg rasta, dok je u Martin-Brodu razina Une 80 centimetara i stagnira.

Porast vodostaja

Rijeka Sana u Sanskom Mostu je na razini 149 centimetara i ima tendenciju daljnjeg rasta, dok je u Vrhpolju na razini 111 centimetara i dalje raste.

Razina rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) je na razini 230 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je u Zenici na razini 152 centimetra i dalje raste.

Rijeka Miljacka u Sarajevu (Ćumurija) je na razini 105 centimetara i stagnira, isto kao i rijeka Jala u Tuzli koja je na razini 76 centimetara.

Najviše padalina u proteklom periodu zabilježeno je u Hercegovini.

Tako je na Čemernu zabilježeno 94 milimetra padalina, u Nevesinju 89, Gacku 78, Trebinju 76, a Mostaru 72 milimetra po metru četvornom.

U Bihaću je registrirano 47 milimetara padalina po metru četvornom, Livnu 40, Neumu 39, na Bjelašnici 19, u Foči 18, Sarajevu 12, a Prijedoru i Sanskom Mostu po deset milimetara po metru četvornom.

U Mrkonjić-Gradu je registrirano osam, Bugojnu sedam, Banjaluci šest, Jajcu tri, Zenici dva, a u Bijeljini i Višegradu po jedan milimetar po metru kvadratnom.

Na Bjelašnici je registrirano 125 centimetara snijega.

Crveni meteoalarm 

Zbog kiše i jakog vjetra na području Hercegovine, jugozapadne i jugoistočne i sredi[nje Bosne na snazi je crveni meteoalarm. Iz istih razloga u Krajini i sjeveroistočnom i istočnom dijelu Bosne na snazi je narančasti meteoalarm, a na prostoru sjeverozapadne Bosne žuti meteoalarm.

U trebinjskoj regiji očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 70 do 90 kilometara na sat, na planinama ponegdje i 100 kilometara na sat, uz 70 do 90 milimetara kiše, lokalno i do 120 milimetara kiše, prenosi Anadolija.

Na području fočanske regija očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 70 do 90 kilometara na sat, na planinama ponegdje i 100 kilometara na sat, a očekuje se i 40 od 60 milimetara kiše.

Na području mostarske regija prognoziraju udari vjetra južnog smjera brzine od 45 do 65 kilometara na sat, kao i akumulirana količina padalina između 80 i 140 litara po metru kvadratnom.

Na području livanjske regije očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine od 45 do 65 kilometara na sat, kao i akumulirana količina padalina između 50 i 80 litara po metru kvadratnom.

Kopirati
Drag cursor here to close