potrebno markiranje staza

Najstrašnija zaostavština iz rata u BiH su mine

Vijesti / Flash | 29. 12. 2015. u 10:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Sarajevo proteklog vikenda upriličila je tematsku radionicu "Mine i drugi opasni otpad u šumama oko Sarajeva".

U okviru radionice organizirani su predavanja i izlet na Bjelašnicu. Predavači su bili dr. Hrvoje Šapina, prof.dr. Besim Spahić i mr.sc. Goran Radoš.

''Mine su najstrašnija zaostavština iz Domovinskog rata u BiH. Nitko sa sigurnošću ne zna njihov broj. Procjene se kreću od nekoliko desetina tisuća do milijun zaostalih mina. Svjesnost o postojanju mina ne treba obeshrabriti ideju o eko-turističkoj budućnosti BiH. Ono što se kratkoročno može napraviti je inzistirati na obavezi svake lokalne zajednice na obilježavanju i ograđivanju miniranih područja'', kazao je Šapina.

Radoš smatra da nesporna opasnost od mina potencira potrebu markiranja i kategoriziranja, odnosno standardiziranja staza za pješačenje po planinama u BiH.

Spahić je izrazio nadu da će originalan i edukativan pristup promociji zaštite okoliša i ukazivanje na opasnost od mina povećati interes javnosti za ovu problematiku, priopćeno je iz Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close