Bosanski novi

Najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina, uhićeno pet osoba

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 10:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu Tužiteljstva BiH u Bosanskom Novom provodi se dosad najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području, javlja Agencija Anadolija.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, slobode je lišeno pet osumnjičenih: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.). Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo–zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Kao posljedica počinjenih zločina, dogodio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubojstvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u mjesnoj zajednici Maslovare. Tijkom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih ozlijeda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje Republike Hrvatske.

"Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju diljem BiH, Europe i svijeta", navode iz Tužiteljstva BiH.

 

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović zatražila je da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine „zbog današnjeg upada“ pripadanika SIPA-e u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Cvijanović je zatražila da se posebna sjednica o ovom pitanju održi odmah po zaključenju 8.redovne sjednice parlamenta RS-a

Prema nalogu Tužiteljstva iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj djelatnika SIPA vrši lišenja slobode i pretrese. Istražitelji Tužiteljstva BiH također se nalaze na terenu gdje koordiniraju akcijom. Pretresi se vrše na četiri lokacije, a pretresa se i zgrada Ministarstva unutarnjih poslova koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužiteljstvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na tom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tijekom 1992. godine.

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA-e, koji pružaju podršku u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeno razdoblje, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Nakon uhićenja, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close