Transparentnost

Najgori rezultati u Mostaru

Najgore rezultate transparentnosti, među ostalim, zabilježili su Županijsko tužiteljstvo i općinski sudovi u Mostaru.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2023. u 09:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najgore rezultate transparentnosti zabilježili su Županijsko tužiteljstvo u Mostaru i Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu, i općinski sudovi u Mostaru, Čitluku i Žepču. Najtransparentniji su Sud BiH, Osobni sud Teslić, te tužiteljstva Brčko Distrikta, kao i Srednjobosanskog i Posavskog kantona'', navodi se u izvještaju Pravosuđe u BiH između potreba građana i politike: ''Zatvorenost, neefikasnost i nepovjerenje građana'' autora Ivane Korajlić i Denisa Džidića.

Na svojoj web stranici Županijski Općinski sud u Mostaru nije objavio svoju organizacijsku shemu, kratke biografije rukovodilaca institucija i periodični
izvještaj.

Plan javnih nabavki, navode, nije dostupan, kao ni pozivi za javne nabavke; proračun ne postoji online kanal za pritužbe na rad njihovih zaposlenika. Godišnji plan i izvještaji o aktivnostima rada se redovno objavljuju, a imena i pozicije sudaca, kao i odluke o izboru ponuđača i kontakt podaci službenika za informiranje su javno dostupni.

Mediji bez presuda, fotografija

''Postoji dio koji se odnosi na slobodan pristup informacijama; dostupni su odgovori na često postavljana pitanja; objavljuju se jasne upute za podnošenje pritužbi na rad sudaca Uredu disciplinskog tužitelja (UDT). Dostupni su i konkursi za zapošljavanje; raspored suđenja se objavljuje i ažurira svakodnevno; objavljuju se i kratke informacije o prvostupanjskim i drugostupanjskim presudama. Ni jedni ni drugi nisu dostavili medijima presude i fotografije optuženih na zahtjev; nisu dostavili odluke o određivanju ili ukidanju pritvora i mjere zabrane, zahtjeve za izdavanje naloga za uhićenje, odluke o odbijanju optužnice ili video snimke sa suđenja'', navodi se u izvještaju.

Predstavnica Općinskog suda u Mostaru je tijekom javne diskusije održane 28. srpnja 2023. godine naglasila da su u prethodna tri mjeseca uloženi ogromni napori u proaktivnoj transparentnosti, pogotovo kada je u pitanju raspored ročišta.

Imenovanja traju dugo

Također, dodala je da su unaprijeđeni mnogi moduli na web stranici suda, poput modula za sudsku prodaju, stečajni postupak za Zemljišno-knjižni ured, informiranje o trošarinama, sudskoj praksi, osnovnim informacijama o optužnicama. Rekla je i da su kreirane i kategorije za sudsku nagodbu i statistika suda, kao i modul protok predmeta, te da će biti uneseni i podaci iz prethodnih godina.

Modul protoka predmeta u kome bi građani i zainteresirani mediji u svakom momentu mogli znati status predmeta i informirati se, savjetovanje i u drugim institucijama u gradovima u kojima su održane javne diskusije ''Pravo na pravdu''.

Predstavnici sudova istaknuli su da proces imenovanja sudaca traje dugo što stvara probleme u funkcioniranju suda.

Tužiteljstvo - medijima se ne dostavljaju optužnice

Na stranici Tužiteljstva HNŽ nema biografija tužitelja ili godišnjeg plana, a ne mogu se pronaći ni pozivi za javne nabavke niti izvještaj o proračunu.

Objavljen je opis djelokruga rada ustanove, kao i godišnji izvještaji koji nisu ažurni. Dostupan je popis tužitelja i plan javnih nabavki; objavljuju se odluke o izboru ponuđača i kontakt podaci službenika za informiranje.

Postoji poseban odjeljak koji se odnosi na slobodan pristup informacijama i odgovori na često postavljana pitanja, jasne upute za podnošenje pritužbi kao i natječaji za zapošljavanje. Tužiteljstvo objavljuje informacije o potvrđenim optužnicama u vidu priopćenja i informacija o predloženom pritvoru i drugim mjerama zabrane, ali medijima se ne dostavljaju optužnice i druge odluke i dokumenti.

Kopirati
Drag cursor here to close