Do sljedećeg rata...

Najgora medijska kampanja otkako postoji ova nakaradna država

Vijesti / Flash | 22. 02. 2015. u 11:55 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponedeljak

Predsjednica Hrvatske inaugiriana, konačno. Na Markovom trgu, uz mnogo cvijeća, lažne trepavice, još lažnije osmjehe prisutnih kojim su prisutni pokazivali da im je drago, naša, vaša Domovina ima prvu predsjednicu. Kolinda Grabar- Kitarović, koja je, kad je proslavljala pobjedu imala par izjava, na koje je reagirao MIP svake zemlje u okruženju, konačno je uspjela sjesti na mjesto predsjednice- mirno. Došli su svi koji nešto znače. Pa, ipak, unatoč protokolu, mediji objavljuju da je pozivnicu imao i muškarac koji je osumnjičen za ubojstvo drugog Hrvata. U BiH.
A u BiH se desilo nemoguće. Konačno je konsituiran Dom naroda BiH. Da, bilo je tu nezadovoljnih, onih koji nisu htjeli glasovati ni o čemu, ali eto, sada ipak imamo i to tijelo. Još nikome nije jasno kako će raditi i hoće li SNSD, s hrpom izaslanika blokirati šta im padne na pamet, pa i rad samo Zastupničkog vijeća, ali bitno je da imamo. Da idu plaće, dnevnice, dodaci... A BiH ne ide nikamo već tri godine, osim u provaliju. Bitno je ovo, bitno je ono... Najmanje bitni u BiH su njezini građani, kojih se vlast sjeti samo onaj mjesec dok traju izbori.

Utorak

Nakon što su pripadnici ISIL-a, brutalno pobili 21 egipatskog, Kopta- kršćanina, dogodilo se čudo pa je barem jedna država uzvratila. Egipat je istu noć bmbardirao položaje ISIL-a u Libiji, gdje je masovna egzekucija izvršena, proglašavajući rat ovoj pošasti.
U utorak su egipatski muslimani i egipatski kršćani bili ujedinjeni. Moleći se Bogu, u Abaseji, centralnoj kršćanskoj, katoličkoj crkvi u Kairu, pokazali su svijetu da kada zlo pokušava nadvladati da nije bitna ni vjera, ni zidovi, ni građevina, bila ona to džamija ili crkva, molitva je bila jedinstvena i jednostavna. Za duše pobijeniš krišćana. Da li treba nešto da naučimo iz egipatskog primjera ili ćemo se praviti da ne vidimo opet? Do sljedećeg rata...

Srijeda

Nikada gora medijska kampanja otkako postoji ova nakaradna država nije provedena kao u srijedu, dan prije, protiv djeteta, koje niti može na glasovanje, ni kupiti cigarete po novom zakonu, nit' kupiti alkohol.
Ante iz Mostara, "bosansko- hercegovački simbol mržnje, rasizma, ksenofobije..." prema drugom i drugačijem, kako su to predstavili pojedini mediji, a nije ih bilo malo, dapače velika večina, ispao je žrtva medija koji su sasvim pogrešno interpretirali izjavu jednog srednjoškolca. Selektivno puštajući izjave, Ante je postao sinonim za svo pritajeno ZLO koje samo čeka da ispliva... Da, bilo je u tim izjavama i trun nubuloza, smiksanih s predrasudama... Ne sporim.
Ali, da jedno dijete preživljava hajku zbog koje svi "čuvari" jedine nam i mile BiH, ne mogu spavati, zaprepašteni što jedan Mostarsac nije vidio Stari most, misli da su Bošnjaci "tamniji", surovo je prema bosanskim braniteljima. Nije, valjda surovo prema djetetu, da ga razvlače po medijima, da njegova slika na Facebooku ide s pojmom "Ustaša", da društvene mreže gore od zgražavanja nad Antom. Valjda nitko nije ni pomislio da se njegove predrasude trebaju rješavati unutar doma, ne u medijima.
A Radio Slobodna Europa, koja je snimila sporni prilog, nije odustala ni nakon upozorenja Udruženja/ Udruge BH novinari... Nastavili su ga razvlačiti kao žvakaću gumu. Nitko nije pomislio da ta guma može i puknuti. Neka vam je na čast, kolege.

Četvrtak

Ova vlast, na državnoj razini, koalicija koja je snažna i "u kojoj nitko nema potrebe da se ljuti" (Bakir Izetbegović), već drugi dan sasvim bespotrebno, jer nemaju razloga da se ljute, zasjedaju po Sarajevu, sastavljajući novo Vijeće ministara BiH.
Predsjednici stranaka su zajedno kao novovjenčani bračni par na medenom mjesecu. Od jutra do sutra. Sve s osmjesima, porukama tolerancije i mira, da dok gledam dnevnike samo čekam da mi bijeli golub ne izleti iz ekrana.
No, baravno, ljubav je jedno, interes je drugo. Iako je najavljivano da će Vijeće ministar biti formirano u prosincu, pa siječnju, pa veljači, dođosmo do ožujka, ali valjda će sada, kada imaju imena skoro svih ministara, osim jednog, konačno napraviti i Vijeće ministara BiH, kakvo- takvo, na bolje nismo ni navikli. Samo da ne ispadne sada "jedno, ali vrijedno", pa budemo čekali još par mjeseci....

Petak

Nacija je mirna. Ante iz Mostara prešao Stari most, naravno opet pod budnim okom kamera Radio Slobodne Europe koja se nije ni ispričala zbog kršenja svih konvencija i etičkih kodeksa ove države, već nastavila po svome.
Ante prešao most, možda pojeo ćevape, vidio Istočni Mostar i svi smo prezadovoljni ovim nadasve "hrabrim činom" jednog mađahnog djeteta. Za ime Boga, dokle nisko može pasti novinarstvo u BiH, pitam se... Nemam odgovora.

Subota

Nožem zboden u rame Selvedin efendija Beganović, imam u selu Trnovi u Cazinskoj krajini. Glas razuma Islamske zajednice, koji je javno pozivao muslimane iz BiH da ne idu u Siriju, napadnut je četvrti put od početka godine.
No, naravno, naše licemjerje ne staje tu.
Dok smo se "zgražavali" nad Antom, ova vijest je dobila svega par redaka. Valjda su vehabije i selefije mnogo medijski i društveno "prihvatljivija" pojava od Ante, srednjoškolca. A jadni imam i ne radi ništa što već nije stav, zvanični Islamske zajednice u BiH. Samo ponavlja da to "nije naš rat" i da muškarci i žene iz BiH nemaju šta tražiti u ISIL-u. To je rekao reisu-l-ulema Mustafa efendija Kavazović u bajramskoj hutbi, ima više od pola godine.
No, hajmo mi malo opet o Anti... To što je SIPA uhapsila šest osoba koje su se spremale da idu "šehiditi" u Siriju, nije zanimljivo kao prelazak Starog mosta. Efendija Beganović je, ionako samo jedan od posljednjih samuraja u Islamskoj zajednici BiH.

*urednica portala PolitičkiMerdijan

Kopirati
Drag cursor here to close