Kako god - malo

Nagađanje o broju stanovnika

Demografi smatraju da je epidemija koronavirusa u određenoj mjeri zaustavila odliv stanovništva, ali da će biti nastavljen čim to okolnosti budu dozvolile.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2020. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Centra za demografska istraživanja, nijedna općina u Republici Srpskoj u posljednje 22 godine nije u kontinuitetu imala pozitivan prirodni priraštaj, objavio je BHRT.

U prvih 6 mjeseci ove godine broj umrlih bio je gotovo duplo veći od broja rođenih. Demografi upozoravaju da, ukoliko se hitno ne donese adekvatna strategija, moglo bi se dogoditi da Republika Srpske do 2033. godine izgubi skoro 200 tisuća stanovnika.

U ovom trenutku nitko pouzdano ne zna koliko stanovnika ima Republika Srpska. Republički zavod za statistiku ukupan broj stanovnika procjenjuje na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine i godišnjeg prirodnog i migratornog kretanja stanovništva.

Video: Loša demografska slika u BiH

Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku koje se oslanjaju na prošlu godinu u Republici Srpskoj živi 1.142.495 stanovnika. Unutrašnje migracije predstavljaju dio ove računice.

U SDS-u, najvećoj opozicijskoj stranci u Republici Srpskoj, tvrde kako postoji bojazan da je broj stanovnika u entitetu pao na oko 850.000.

Zastupnik u NSRS Davor Šešić predstavlja računicu da je do 2013. godine kada je bio posljednji popis Republiku Srpsku napustilo 330.000 a od tada do danas dodatnih 125.000. Ovu procjenu u SDS-u temelje i na broju prijavljenih kod liječnika obiteljske medicine.

Demografi smatraju da je epidemija koronavirusa u određenoj mjeri zaustavila odliv stanovništva, ali da će biti nastavljen čim to okolnosti budu dozvolile.

''Trendovi iseljavanja utjecat će i na smanjenje reproduktivno sposobnog stanovništva, što će dovesti do još poraznijih podataka'', kaže demograf Aleksandar Čavić.

U usporedbi sa sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, Bosna i Hercegovina danas ima trostruko manji natalitet i duplo veći mortalitet, pokazuju demografske statistike.

 

Kopirati
Drag cursor here to close