UNO

Nađena droga u mostarskoj pošti

Vijesti / Flash | 29. 04. 2016. u 09:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje otkrili su drogu u poštanskoj pošiljci u Carinskom referatu Pošta Mostar.

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje iz Odsjeka za carine i Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Mostar vršeći redovan pregled poštanskih pošiljki u Carinskom referatu Pošta Mostar otkrili su drogu u paketu.

Predmetna pošiljka bila je upućena iz Njemačke, dok je primatelj bila fizička osoba iz Hercegovine. Sumnju u pošiljku je izazvalo ne navođenje opisa robe, dok je bila samo navedena vrijednost pošiljke.

Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da se u pošiljci nalazi pet različitih pakovanja sjemenki biljke konoplje, od kojih su dva pakovanja sa sjemenkama konoplje ''Royal Queen'', dok su se u tri pakovanja nalazile sjemenke konoplje ''Zativo''.

Analiza predmetne konoplje je urađena pomoću kompleta za preliminarnu analizu na opojne droge, koja je donirana UNO od strane Ureda UN-a za drogu i kriminal (UNODC), putem Programa kontrole kontejnerskih roba u Bosni i Hercegovini

Istoimena biljka se nalazi u ljestvici zabranjenih supstanci i biljki čiji je uzgoj, proizvodnja, posjedovanje i upotreba zabranjena shodno Zakonom o spriječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Službenici UNO shodno procedurama, obavjestili su službene osobe MUP-a HNŽ PU Mostar koja su pduzele mjere iz svoje nadležnosti, priopćeno je.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u Carinskom referatu Pošta Banja Luka prilikom pregleda poštanskih pošiljki u uvozu otkrili su pošiljku iz Velike Britanije, težine 0,183 kg za fizičku osobu iz Gradiške, a koja je bila prijavljena za carinski pregled.

Predmetna roba je deklarirana kao pošiljka koja sadrži novčanik i slatkiše. Detaljnim pregledom je utvrđeno da su u novčaniku sakrivena mala pakiranja s epruvetama u kojima se nalaze sjemenke koje svojim izgledom i podacima sa pakovanja podsjećaju na sjemenke biljke konoplja Cannabis Sativa L, a koja se nalazi u tabeli I: zabranjene supstance i biljke odnosno 1. lista opojnih droga čiji je uzgoj, proizvodnja, promet, posjedovanje i upotreba zabranjena shodno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Kopirati
Drag cursor here to close