Uništavaju akvatorij

Načelnik Neuma: Od kruzera nemamo koristi, moramo spriječiti njihovo uplovljavanje

Neumski načelnik Dragan Jurković rekao je Feni da se trebaju naći rješenja kojima bi se spriječilo uplovljavanje ovakvih plovila u neumski akvatorij.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2023. u 13:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovno je u Neumski zaljev uplovio Kruzer "Bolette" koji je prošle godine postao najveći brod koji je uplovio u zaljev i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta. Ovaj kruzer prevozi više od hiljadu putnika i broji više od 600 članova posade, a može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 hiljade BRT, a gaz 8,1 metara.

Neumski načelnik Dragan Jurković rekao je Feni da se trebaju naći rješenja kojima bi se spriječilo uplovljavanje ovakvih plovila u neumski akvatorij.

"Ne slažemo se s uplovljavanjem ovakvih brodova. Općinsko vijeće Neum usvojilo je ranije zaključak o tome da u neumski akvatorij mogu uploviti brodovi dužine do 15 metara, koji nije obvezujući, ali nadali smo se da na neki način možemo spriječiti buduće uplovljavanje. Dogodilo se danas da nije tako", rekao je on.

Načelnik navodi kako je njihova obveza da kroz zakonske okvire, od državne pa do lokalne razine, nađu rješenja kojima bi u budućnosti spriječili uplovljavanje takvih plovila.

"S druge strane, moramo biti svjesni toga da je Bosna i Hercegovina potpisnica velikog broja sporazuma i da se mora pridržavati određenih propisa vezanih za međunarodne odnose i pravo, pa tako i u ovome slučaju. U skorijoj budućnosti moramo s pravnim ekspertima zajednički usuglasiti model kojim bismo spriječili uplovljavanja ovakvih plovila u neumski akvatorij", istaknuo je on.

Kako je rekao, Neum od ovakvih uplovljavanja nema koristi, samo štetu za akvatorij koja nije zanemariva.

"Turisti možda ostanu ovdje i posjete lokalne ugostiteljske objekte, ali to nije vid turizma kojim se Neum želi baviti u budućnosti. Uložit ćemo napore, a imamo i određena obećanja da ćemo kroz zakonske okvire urediti taj dio kako bismo onemogućili ulazak tako velikih brodova u neumski akvatorij", zaključio je on.

Inače, nezadovoljstvo su prošle godine iskazali i građani Neuma organizacijom prosvjeda protiv uplovljavanja ovakvih brodova.

Kopirati
Drag cursor here to close