Regulacijski planovi

Načelnik Čitluka Hrastu: ''Očito je započela predizborna kampanja''

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 15:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Klub zastupnika Hrvatskog saveza HKDU-Hrast iz Općinskog vijeća Čitluk u svom priopćenju za javnost optužio me je za opstruiranje pozitivnih procesa u općini i zlouporabu položaja i ovlasti, stavljajući naglasak kako se u priopćenju navodi na nepodnošenje kaznene prijave protiv uzurpatora zemljišta u državnom vlasništvu'', stoji u dopisu načelnika općine Čitluk Ive Jerkića, koji se pismom obratio javnosti i reagirao na iznošenje tvrdnji vijećnika HKDU-Hrast Općinskog vijeća Čitluk, koji su ga prozvali za zloupotrebu položaja i ovlasti.

''Označavanje izvršitelja ove nezakonite radnje ''stranačkim podobnicima'' već na samom početku priopćenja ostavlja nedvosmislen dojam da je priopćenje napisano u svrhu predizborne kampanje, no sa željom da javnost dobije cjelovitu i istinitu informaciju, kao i zbog ozbiljnosti optužbi, smatram svojom dužnošću iznijeti točne podatke vezane za proceduru dodjele zemljišta u državnom vlasništvu u koncesiju, koja je u prvom redu jako složena.

Poljoprivrednici upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) kod nadležne općinske službe Općine Čitluk i koji su zainteresirani za sadnju poljoprivrednih kultura na državnom zemljištu dužni su iskazati interes za dodjelu poljoprivrednog zemljišta na korištenje za sadnju poljoprivrednih kultura (koncesiju), koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ. Daljnja procedura se odvija putem odredbi Zakona o koncesijama. Na području općine Čitluk primijećeni su slučajevi nepoštivanja propisane procedure, odnosno slučajevi bespravnog korištenja zemljišta u državnom vlasništvu. Općinska služba za gospodarstvo ovim je povodom 13. studenoga 2015. godine izdala obavijest u kojoj se jasno navodi da se odmah prestane s takvim radnjama te kako svi oni koji su pristupili bespravnom ravnanju državnog zemljišta i sadnji kultura, neće moći aplicirati za natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta na korištenje za sadnju poljoprivrednih kultura (koncesiju), koju će davati Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ i protiv istih će se poduzeti prekršajne i druge mjere. Uz navedeno od nadležnih općinskih inspektora Općine Čitluk, osobno sam zatražio da izađu na teren i protiv počinitelja pokrenu zakonom propisane mjere.

Nakon što su općinski inspektori na terenu obavili inspekcijski nadzor po pitanju neovlaštenog pripremanja tla za sadnju poljoprivrednih kultura na poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu na području općine Čitluk i sačinili zapisnike, isto tako sam od Javne pravobraniteljice općine Čitluk i nadležne općinske inspekcije zatražio da poduzmu daljnje mjere na temelju ovih zapisnika prema tužiteljstvu i sudu.

Javna pravobraniteljica općine Čitluk, svojim izviješćem o stanju na terenu zatražila je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, kao i Tužiteljstva HNŽ da sukladno svojim nadležnosti poduzmu mjere u svezi protupravnog zauzimanja zemljišta u državnom vlasništvu na području općine Čitluk.

Županijski tužitelj u svom odgovoru, uz obrazloženje, informirao je Javno pravobraniteljstvo općine Čitluk da protiv 13 prijavljenih počinitelja neće provoditi istragu. Kako stoji u odgovoru u konkretnom slučaju se radi o općenarodnoj imovini (9 parcela označenih kao pašnjaci i 1 označenoj kao šumsko područje). Budući da poljoprivredno zemljište, neovisno o činjenici tko su nositelji prava vlasništva, nije predmet zaštite u smislu članka 292. stavak 1. KZ FBiH Tužitelj u svom obrazloženju smatra da se protupravna zauzimanja ovih parcela ne mogu klasificirati kao radnje izvršenja kaznenog djela – Protupravno zauzimanje nekretnine od općeg značaja opisanog u članku 292. stavak 1. Kaznenog zakona FBiH. Naime, KZ FBiH propisano je da krivično djelo protupravnog zauzimanja nekretnine od općeg značaja čini onaj tko protupravno zauzme nekretninu koja je građevinsko zemljište ili njegov dio, ili u slučaju ako se protupravno zauzimanje odnosi na nekretninu koja je proglašena javnim dobrom, spomenikom kulture, prirodnom rijetkošću ili drugim prirodnim bogatstvom ili je dio zaštićenog teritorija prirode ili zemljišta posebne namjene.

Iz naprijed navedenog jasno je da su protiv 13 počinitelja koji su bespravno pripremali teren za sadnju poljoprivrednih kultura Načelnik općine Čitluk, nadležne općinske službe i Javna pravobraniteljica pokrenuli proceduru i zatražili kažnjavanje počinitelja. Međutim protiv ovih počinitelja i još 8 novih su pokrenuti i prekršajni postupci od strane općinske inspekcije kod nadležnog suda i kod nadležnog inspektora županijskog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Isto tako, ovim putem ističemo da ima i pozitivnih primjera od strane podnositelja zahtjeva za dodjelu koncesija koji poštuju redovnu zakonsku proceduru i čiji su zahtjevi već pripremljeni za narednu sjednicu Općinskog vijeća i koji će uskoro biti riješeni, kako od strane općinskih službi tj. Općinskog vijeća, tako i od strane nadležnog županijskog ministarstva.

Također, ovu priliku koristimo da javno pozovemo sve žitelje Brotnja da ukoliko primijete uzurpiranje zemljišta u državnom vlasništvu isto prijave Općinskoj inspekciji na broj: 063/360-916 ili broj: 036/640-577, nakon čega će inspektori na terenu izvršiti inspekcijski nadzor.

Nadalje, u ovom priopćenju izrečene su optužbe za rad po selektivnom principu kada je u pitanju narušavanje (uzurpacija) postojećeg Regulacijskog plana „Bare1“. Ideja kojom su se tada rukovodili nositelj izrade, Savjet plana i izrađivač Plana, prilikom njegove izrade je bila da se proizvodnja izmjesti iz naseljenog mjesta u naše tri gospodarske zone, te je planirana izgradnja stambenog naselja. U vremenu od donošenja Regulacijskog plana pa do danas pojedini vlasnici su iskazivali interes za gradnju objekata koji nisu u skladu s pojedinim odredbama Plana, glede dimenzija objekata, namjene i sl., a pojedini su iste i nelegalno izgradili protivno Planu.

Isto tako upoznao sam Općinsko vijeće Čitluk s Izvješćem o provedbi Regulacijskog plana „Bare 1“ Čitluk, kojim su vijećnici detaljno upoznati o izdanim upravnim aktima koje je izdala nadležna općinska služba, te podacima o bespravno izgrađenim objektima po izvješću urbanističko-građevinskog inspektora. Zbog toga i zbog prethodno navedenog imamo namjeru pokrenuti postupak izmjene Regulacijskog plana „Bare 1“, sukladno Zakonu o prostornom uređenju i drugim relevantnim propisima. Kako bi procedura bila provedena na što je bolje moguć način mišljenje smo zatražili i od gospodarstvenika koji se nalaze u obuhvatu ovog plana i koji su u svojim odgovorima iskazali veliki interes za izmjenu ovog plana. Nakon sagledavanja njihovih prijedloga, te ukoliko se to pokaže opravdanim sačiniti će se potrebne odluke za pristupanjem izmjena ovog regulacijskog plana.

Imajući u vidu naprijed navedeno ostaje nam potpuno neshvatljivo zašto je Klub zastupnika Hrvatskog saveza HKDU - Hrast pri Općinskom vijeću Čitluk s ovako neprincipijelnim i neprovjerenim optužbama izašao u javnost, osim ako već ranije nisu započeli svoju predizbornu kampanju za općinske izbore, ili su postali javni lobisti pojedinaca koji su nezakonitim radnjama prekršili odredbe Regulacijskog plana "Bare 1" u Čitluku'', stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.

Kopirati
Drag cursor here to close