Mostar

Načelnici i gradonačelnici spremni rješavati konkretne probleme zajednice

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnici, načelnici i politički predstavnici i predstavnice Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Nevesinja, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča.
Vijesti / Flash | 18. 06. 2021. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvalitetna, odgovorna i transparentna javna uprava preduvjet je ekonomskog napretka, istaknuto je na početnoj konferenciji projekta "Jačanje lokalnog učešća i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za suradnju".

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnici, načelnici i politički predstavnici i predstavnice Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Nevesinja, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča.

Oni su izrazili spremnost da sudjeluju u provođenju participativnih procesa kako bi zajedno identificirali konkretne probleme zajednica i pronašli optimalna rješenja, priopćeno je iz LDA Mostar.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva Europske unije u BiH Nicolas Bizel potvrdio je značaj jednog ovakvog projekta za građane i građanke.

''Učinkovita, kvalitetna, odgovorna i transparentna javna uprava je preduvjet za ekonomski napredak i stabilnost. Samo skupa, u partnerstvu, možemo izgraditi visokokvalitetnu javnu upravu koja služi građanima i kontinuirano stvara uvjete za društveno-ekonomski razvoj'',  poručio je Bizel.

Putem video linka sudionicima konferencije obratila se šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Bojana Urumova, koja je kazala kako lokalne samouprave moraju biti osposobljene da odgovore na nove izazove i promjene potreba građana i građanki.

''Dobro je vidjeti lokalne organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje aktivno rade zajedno s regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Centar za ekspertizu i dobru upravu Vijeća Europe. Primjenjujući načela ELoGE metodologije za dobro upravljanje, uvjerena sam da će odabrane općine i gradovi imati priliku ponuditi bolje javne usluge i rješenja koja zaista ispunjavaju potrebe ljudi, ne ostavljajući nikoga iza sebe '', istaknula je Urumova.

Šefica Centra za ekspertizu i dobru upravu Vijeća Europe Alina Tatarenko podsjetila je da se ovaj projekt temelji na 12 europskih načela dobrog demokratskog upravljanja.

''Ta načela utjelovljuju zajedničku viziju dobrog upravljanja u državama članicama Vijeća Europe. Važnost dobrog demokratskog upravljanja ne može se precijeniti. To je najvažnije za demokraciju, mir i stabilnost u Europi. Ključno je osigurati da građani i civilno društvo u cjelini imaju povjerenja u javne institucije'', poručila je Tatarenko.

Direktorica Agencije lokalne demokratije (LDA) Mostara Dženana Dedić istaknula je da samo
zajedničko djelovanje aktivnih građana i građanki transparentne i odgovorne vlasti vodi ka modernoj demokratskoj i prosperitetnoj zajednici ugodnog življenja te je pozvala organizacije civilnog društva da se informiraju o projektu.

Implementator projekta "Jačanje lokalnog učešća i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za suradnju" je LDA Mostar, a partneri su Agencija lokalne demokratije Zavidovići, Agencija lokalne demokracije Prijedor i Centar za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja, Europska asocijacija za lokalnu demokratiju ALDA te pridruženi partneri ALDA Skopje.

Ukupna vrijednost trogodišnje projekta je 540.000 eura od čega Europska unija osigurava 490.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close