Prekid vožnje

Na Željeznicama štrajk upozorenja zbog dugovanja

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 09:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Željeznicama Republike Srpske (RS) u srijedu u podne bit će održan jednosatni štrajk upozorenja.

Predstavnici pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u ovom javnom poduzeću, koje grca u financijskim problemima, štrajk upozorenja su najavili zbog, kako navode, zaštite ekonomskih i socijalnih prava propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

Traže isplatu plaće za veljaču najkasnije do 8. travnja, toplog obroka za listopad, te naknadu za prijevoz. Radnicima se duguje devet nakanada za prijevoza i šest za topli obrok.

Zahtjev sindikalaca je i smjena generalnog direktora i utvrđivanje njegove, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli "Željeznice RS-a" u ovakvo stanje.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković kaže da traže da se objelodani ukupna dugovanja i potraživanja ovog javnog poduzeća, kao i dugovanja Vlade RS-a kada su u pitanju grantovi.

Tijekom jednosatne obustave rada zaposleni će biti na radnim mjestima, ali neće raditi.

Iz Ministarstva prometa i veza RS-a zatražili su od uprave poduzeća "Željeznice RS-a" i predstavnika sindikata da u dijalogu dođu do zajedničkog rješenja nastalih problema.

Ne spore pravo radnika da traže svoja prava u skladu sa zakonom, te dodaju da ih je Ministarstvo financija RS-a obavijestilo da će u sljedećem razdoblju, u skladu sa punjenjem proračuna i prioritetima u odnosu na ostala dospjela potraživanja, biti isplaćene zaostale subvencije prema "Željeznicama RS-a".

I menadžment je priopćio da neće sprečavati radnike u održavanju jednosatnog štrajka upozorenja, ukoliko se on odvija u skladu sa Zakonom o štrajku.

Do kašnjenja isplate redovnih primanja radnika, odnosno plaće za veljaču, kao i toplog obroka i naknade za prijevoz, došlo je, tvrde, isključivo zbog nedostatka novčanih sredstava, za što Uprava pokušava pronaći rješenje.

Uprava je lani akumulirani gubitak od više od 200 milijuna KM "pokrila“ smanjenjem kapitala.

Vrhovni sud RS prihvatio je u ožujku prošle godine apelaciju na osnovu pojedinačnih tužbi radnika protiv "Željeznica" i odlučio da je to poduzeće obavezno isplatiti više od 20 milijuna KM, po osnovu neisplaćenog regresa, toplog obroka i za otpremnine iz prethodnih godina.

Proces reorganizacije u ovom javom poduzeću u više navrata su najvaljivali iz Vlade RS-a, ali do toga nije došlo.

Kopirati
Drag cursor here to close