Apsurdno stanje

Na tragu odluka o Mostaru: Pitanje stagnacije treba riješiti, ali i političko postojanje Bošnjaka

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 08:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imali smo prošlog tjedna sastanak SDA i HDZ-a na najvišem nivou. Dogovorili smo se da napravimo prijedloge u vezi s vođenjem daljnjih političkih razgovora. Stvorena je atmosfera u kojoj ćemo svi u određenoj mjeri odstupiti od maksimalističkih zahtjeva. S tim da smo se složili da trebamo urediti grad kako on nikome ne bi bio problem'', rekao je predsjednik Županijskog odbora SDA Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Edin Mušić, inače potpredsjednik SDA te aktualni predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta

Dodao je kako SDA želi da Mostar dobije Gradsko vijeće i gradonačelnika.

''Ovo što Mostar sada ima to je nedopustiva situacija. Ovih dana će Federalni parlament ponovno omogućiti gradu Mostaru da dobije proračun. To radimo već treću godinu. To je jedno apsurdno stanje. SDA je zainteresirana za rješenje, odnosno da se omoguće izbori u Mostaru. Zagovaramo uvažavanje činjenice da se Mostar posebno tretira u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu, jer postoje vrlo ozbiljne političke i sudske odluke koje nama ukazuju na to da danas situacija u tom gradu nije ništa drugačija.

Dakle, jesmo za to da na tragu odluke Ustavnog suda BiH riješimo ovu situaciju, ali i pitanje stagnacije grada, te političkog postojanja Bošnjaka. Do danas ne možemo objasniti našim građanima zašto je došlo do nerazmjernog razvoja pojedinih zona u gradu. Zbog toga smo zabrinuti i to više ne možemo dozvoliti", rekao je Mušić.

Na pitanje o Mostaru kao glavnom gradu Federacije kaže kako smatra da je tu došlo do zamjena teza.

''Ne znam zašto su neki mediji krenuli u pogrešnom smjeru. Ne postoji teza da Mostar bude glavni grad Federacije, već inicijativa koju je SDA pokrenula na županijskom i gradskom nivou da Mostar bude sjedište Vlade FBiH i svih federalnih ministarstava, a da Parlament i predsjednik FBiH budu i dalje smješteni u Sarajevu. Ne vidim tu problem.

Štoviše, gledamo na to pozitivno i za Mostar i za Hercegovinu. Vjerujem da će ova struktura to podržati i da će se krenuti u operacionalizaciju ove inicijative u dogledno vrijeme", govori Mušić i dodaje kako su ulaskom SBB-a u vlast došli do situacije na osnovu koje mogu zaključiti da njihov rad, uprkos dužoj parlamentarnoj krizi u ovoj godini, mogu privesti kvalitetno kraju.

''DF je bio prouzrokovao jednu ozbiljnu krizu, povlačeći se, da se izrazim u vojnom smislu, s linije. Ali, istovremeno su ostavili svoje pojedince kao izviđače, poput potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. Doveli su u pitanje jedan preozbiljan politički milje u FBiH. Sada Parlament, nasreću, ima jednu kvalitetno strukturiranu parlamentarnu većinu, a samim time, sasvim drugu dimenziju. Mislim da je FBiH sada u sasvim drugom statusu i vrlo brzo ćemo u potpunosti nadoknaditi izgubljeno", istaknuo je Mušić za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close