Protuzakonito zapošljavanje

Na suđenju Zukiću i ostalima nisu puštane snimke razgovora

Optužnica tereti Zukića, te potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku i Ramiza Karavdića za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju
Vijesti / Flash | 11. 02. 2019. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nastavku suđenja bivšem generalnom tajniku Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i ostalim optuženim u predmetu "Bosna" danas u Općinskom sudu Sarajevo nisu izvođeni dokazi zbog prigovora obrana optuženih. 

Optužnica tereti Zukića, te potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku i Ramiza Karavdića za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima. 

Tužiteljica Bojana Jolović planirala je na današnjem ročištu puštanje snimki presretnutnih razgovora optuženih, ali su obrane imale prigovor da im nisu dostavljeni DVD-ovi na kojim su snimljeni razgovori. 

Zukićeva braniteljica Senka Nožica uložila je prigovor protiv zakonitosti tog dokaza jer nije predviđen optužnicom. 

Njenim navodima pridružio se i Nermin Mulalić, branitelj Asima Sarajlića, ističući da osim što nisu dostavljeni obranama, ti dokazi nisu pribavljeni u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. 

Jolović je naglasila da je svim obranama optuženih dostavljen izvještaj o provođenju posebnih istražnih radnji koji sadrži transkripciju presretnutih razgovora optuženih. 

Sutkinja Općinskog suda Tanja Curović naložila je Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu da do narednog ročišta obranama optuženih budu dostavljeni DVD-ovi na kojim su snimljeni presretnuti razgovori, kao i naredbe i prijedlozi o provođenju posebnih istražnih radnji. 

Inače, postupak protiv bivšeg potpredsjednika SDA Mirsada Kukića, koji je također jedan od optuženih u tom predmetu, ranije je odvojen uslijed njegove bolesti, a radi, kako je onda obrazloženo, ekonomičnosti i efikasnosti postupka, dok je optuženik Seid Fazlagić (Zukićev vozač) po sporazumu o priznanju krivnje ranije osuđen na osam mjeseci zatvora. 

Nastavak suđenja zakazan je za 25. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close