Dokazi

Na suđenju za zločine u Mostaru uloženi novi dokazi

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 14:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Saši Savinoviću, optuženom za zločin na području Mostara, vještak medicinske struke je rekao da su na tri tijela ekshumirana iz grobnice Balinovac pronađene ozljede koje ukazuju da je smrt nastala djelovanjem vatrenog oružja.

Na osnovu ozljeda na tijelu Elvedine Kajtaz, vještak Hamza Žujo je zaključio da se radi o nasilnoj smrti djelovanjem više projektila iz vatrenog oružja, preciznije rafalom. Slične ozljede su pronađene i na tijelu Hatidže Kajtaz. Vještak smatra da je smrt nastupila uslijed razaranja tkiva mozga, također djelovanjem rafala.

Na ostacima tijela Fatime Frenjo zvane Nada, pronađene su prostrijelne ozljede na grudnom košu, koje također upućuju na nasilnu smrt nastalu rafalnim djelovanem iz vatrenog oružja, prenosi BIRN.

Iz grobnice je ekshumirano i tijelo maloljetne osobe, koje je kasnije identificirano kao Džejla Kajtaz. Žujo je kazao da na njenom tijelu nisu pronađene ozljede koje bi mogle ukazivati na nasilnu smrt, te je ostavio mogućnost smrti prirodnim putem.

Vještak je iznio nalaz na suđenju Saši Savinoviću, koji je optužen da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe 'Kažnjenička bojna – Benko Penavić' Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Na današnjem ročištu Tužiteljstvo BiH je uložilo set od 40 materijalnih dokaza. Obrana nije imala prigovor na samo dva materijalna dokaza – odluke o proglašenju i o kraju ratnog stanja.

Za većinu dokaza, Obrana smatra da nisu relevantni, uključujući dokazivanje ratnog stanja na području Mostara. Za Obranu nije sporno da je Savinović bio u 'Kažnjeničkoj bojni – Benko Penavić', pa smatra da to nije bitno dokazivati. Suđenje se nastavlja 8. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close