Korupcija

Na suđenju sutkinji Miletić: Razgovori oko kofera

Vijesti / Flash | 06. 10. 2016. u 16:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju sutkinji Azri Miletić za korupciju, svjedokinja Tužiteljstva izjavila je da je na molbu optužene kontaktirala zaštićenog svjedoka u ovom predmetu. Vlatka Hajdarević je kazala da ju je Miletić, sa kojom je bila prijateljica, zamolila da svjedoku S-1 prenese da je prisluškuju i da će ona njega zvati. Hajdarević se krajem prosinca 2014. nakratko sastala sa S-1 i to mu prenijela.

Ona je kazala da je S-1 nakon nekoliko dana nju nazvao i pitao ju je li sve uredu. Svjedokinja je potvrdila i da su se Miletić i S-1 sastali početkom siječnja 2015. u prodavnici u kojoj je radila kao trgovac.

"Oni su sjedili u toj prostoriji koja je bila kao skladište i razgovarali… Oboje su imali taj problem sa švicarskim francima… Čula sam kad je ona rekla za tu ratu", kazala je Hajdarević, navodeći da inače nije čula o čemu su razgovarali.

Miletić je optužena da je kao sutkinja Suda BiH za primanje dara kako bi dogovorila povoljan ishod jednog žalbenog postupka. Prema Tužiteljstvu, S-1 je ostvarivao kontakte sa optuženima u tom predmetu. Svjedokinja je kazala da je osim S-1, Miletić zamolila još jedino da obavjesti njenog sina da je prisluškuju.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedokinja Hajdarević je potvrdila da je optužena i ranije dolazila kod nje u prodavnicu i da je sa kolegicama također znala popiti kavu. Na prisluškivanim snimcima razgovora, Hajdarević u dva navrata svjedoku S-1 spominje kofer – prvi put da se trebaju naći zbog kofera, a uoči susreta u prodavnici da dođe i pogleda ga jer traje popust.

Hajdarević je rekla da je S-1 'stvarno namjeravao i da kupi kofer' i da je to rekla i u SIPA-i (Državna agencija za istrage i zaštitu).

Tužitelj Džermin Pašić postavio joj je niz pitanja zbog čega mu, kada ju je on saslušavao nije rekla da je propustila to da kaže SIPA-i ili da nije zapisano ili da želi dodati. Hajdarević se nije mogla precizno izjasniti i nakon insistiranja tužitelja kazala je: "Sjećate li se vi kako se taj razgovor završio. Rekli ste da, ne da nije uzela 100.000, nije uzela ni marke. Skočili ste i otišli", rekla je Hajdarević.

Tužitelj je rekao da nije tako bilo, a svjedokinja je zatražila pauzu. Hajdarević je kazala da Miletić poznaje od 2003. i da joj je poznato da je imala novčanih problema, prevashodno zbog kredita u švicarskim francima. Navela je i da su jedna drugoj posuđivale novac, a da optužena nikad nije nikome ostala dužna. Na pitanje optužene je li joj je ona sugerirala da koristi konspirativne riječi u komunikaicji sa S-1, Hajdarević je rekla da nije.

Nakon svjedočenja Hajdarević, tužitelj Pašić je rekao da – nakon današnjeg a posebno prošlog svjedoka, Vlade Adamovića, ima sumnju da Obrana ostvaruje kontakte sa svjedocima Tužiteljstva. Kao i na prošlom ročištu, najavio je da će to ispitati.

Obrana je istaknula da nije imala nikakve nezakonite kontakte sa svjedocima. Postavila je pitanje zbog čega bi uticala na svjedoke kao što je Adamović, koji još od istrage ima povoljan iskaz za Obranu. Suđenje će biti nastavljeno 13. listopada, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close