čistka

Na Siciliji uhićeno 11 mafijaša

Vijesti / Flash | 03. 08. 2015. u 14:52 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska policija uhitila je danas 11 osoba, osumnjičenih da su u vezi s rukovodstvom sicilijanske mafije u bjekstvu, uključujući bivšeg šefa koji je vodio tajni sustav poruka za mafiju, koristeći šifru "ovce u bazi".

Trojica uhićenih stariji su od 70 godina, prenosi AFP.

Mateo Mesina Denero (53) koji je u bjekstvu od 1993. godine, koristio je farmu u Mazaru dele Valjo da komunicira sa svojim pristalicama šifriranim porukama ispisanim na papiru.

Među uhićenima je i bivši šef Vito Gondola (77), čiji je posao bio pozvati članove klana i upozoriti ih na svaku novu poruku koja je stavljana pod kamen, u polju farme, i često uništavana pošto je pročitana.

''Ostavio sam rikota sir na stranu za vas, hoćete li doći kasnije'', kazao bi on na telefon, naveli su istražitelji, dodajući da ta poruka nije imala nikakve veze s mliječnim proizvodima.

"Ovcama je potrebno šišanje...makaze treba naoštriti" i "sijeno je spremno" bile su šifrirane fraze, koje su upozoravale da je banda dobila novu poruku, napisanu na komadiću papira, zalijepljenom selotejpom i zatim skrivenom u prljavštini.

Policijska istraga pratila je slanje poruka od 2011. do 2014. godine, pomoću skrivenih kamera i mikrofona oko farme, blizu Trapanija u zapadnoj Siciliji, i tako pratila kretanje klana i otkrila da Deneru blijedi slava.

Gondola je uhvaćen u jednom razgovoru kako govori drugom mafijašu da je Denero, koji se nekad hvalio da bi mogao "ispuniti groblje" svojim žrtvama, počeo gubiti kontrolu nad najnovijom generacijom kriminalaca.

Kopirati
Drag cursor here to close