Položeno cvijeće

Na Šehitlucima u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 11:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Dana pobjede nad fašizmom - 9. svibnja, na Šehitlucima u Mostaru u utorak je položeno cvijeće i proučena dova u znak sjećanja na šehide i poginule borce.

Programom je obilježen i dan Zlatnih ljiljana, sjećanje na pogibiju heroja iz komande Četvrtog korpusa u zgradi Vranica, svih šehida i poginulih boraca Armije Republike BiH i MUP-a Republike BiH.

Na današnji datum 1993. godine zarobljeno je trinaest pripadnika Armije R BiH. Pronađena su tijela njih desetorice i pokopana na mostarskim Šehitlucima, dok se za tijelima trojice još uvijek traga.

Skupu se obratio mostarski muftija Salem ef. Dedović, kazavši kako je 9. svibnja jako važan datum u novijoj povijesti suvremene Europe i važan datum u povijesti Mostara, posebice Bošnjaka.

"Današnji datum za grad Mostar mora ostati datum koji će stalno podsjećati da je tog dana nad ovim gradom izvršena agresija. Tog je dana jedna velika hegemonija, ideologija i velika politika, ista ona politika za koju je Europa vjerovala da je više nema, Mostar bio suočen s najbrutalnijim atacima fašističke ideologije usmjerene na nedužni i nevini narod Mostara", kazao je ef. Dedović.

Naglasio je u svom govoru kako se prošlost ne može i ne smije zaboraviti, mora ostati živa radi budućih naraštaj i pokoljena, a ne radi bilo kakve osvete.

Još je jednom pozvao odgovorne strukture da se dovrši ideja o izgradnji središnjeg šehidskog spomen obilježja u Mostaru, odnosno Musali, kazavši kako je to obveza i odgovornost prema povijesti i odgovornost prema prošlim i budućim generacijama.

Na obilježavanju su prisustvovale obitelji šehida i poginulih boraca, predstavnici kulturnog i političkog života, predstavnici boračkih organizacija, demobiliziranih boraca, predstavnici udruge logoraša i obrazovnih ustanova.

Program obilježavanja na Šehitlucima upriličen je u sklopu manifestacije "Dani mevluda i zikra".

Kopirati
Drag cursor here to close