Izetbegović

Na referendum RS-a trebaju reagirati sve nadležne institucije

Vijesti / Flash | 22. 07. 2016. u 14:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Daytonskog mirovnog sporazuma, ali sastanci na kojima bi bili prisutni samo pojedini predstavnici bh. institucija neće polučiti institucionalni odgovor koji je ovom slučaju potreban - poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na ovaj način predsjedavajući Izetbegović odgovorio je na zahtjev zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su od njega tražili organiziranje sastanka s državnim zastupnicima, ministrima i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka "koji nisu sudjelovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i pokušaju unilateralanog napuštanja Daytonskog mirovnog sporazuma".

Ovo su zatražili zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović, Mirsad Mešić, Demokratske fronte Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović i Damir Bećirović, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić.

Podsjetio je da kao član Predsjedništva BiH, od prvog dana poduzima sve Ustavom i zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koje su posebno usmjerene na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, povratnika i izbjeglica te na postizanje jednakopravnosti i uklanjanje diskriminacije na svakom dijelu teritorije BiH.

Najavio je da će bez ikakve rezerve nastaviti to činiti i u budućnosti, u okviru nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH.

''Tako će biti i s protiuustavnom i antidaytonskom odlukom Narodne skupštine entiteta RS o održavanju referenduma. Zadatak Narodne skupštine RS-a nije da organizira referendume o odlukama Ustavnog suda BiH, već da te odluke, kao konačne i obavezujuće, bezrezervno provodi'', podvukao je Izetbegović.

Izrazio je očekivanje, ali i zatražio od svih bh. institucija, a u ovom slučaju prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum.

''Tražit ću također i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Vijeća za implementaciju mira, da u skladu sa svojim ovlastima poduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Daytonski mirovni sporazum'', naglasio je.

Izrazio je razumijevanje za zabrinutost koju su iskazali zastupnici PSBiH kao i potrebu da na ovakav način reagiraju, te je dodao da zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti.

''U tom smislu i od vas očekujem da iskoristite vaš utjecaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao zastupnici u najvišem zakonodavnom organu BiH'', zaključio je u priopćenju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close