Vučić

Na rastući nacionalizam na Balkanu svi zatvaraju oči

Vijesti / Flash | 22. 02. 2016. u 12:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje na Balkanu suočavaju se s problemom rastućeg nacionalizma, izjavio je u ponedjeljak srbijanski premijer Aleksandar Vučić, naglasivši kako svi zatvaraju oči pred tim fenomenom.

On je u obraćanju na Investicionom summitu Europske banke za obnovu i razvoj kazao kako je migrantska kriza pokazala da regija treba surađivati, ali i da je utjecala na rastuće nacionalističke tenzije na Balkanu, prenosi Tanjug.

"Činjenica je da to možete osjetiti u svim zemljama i samo politički slijepa osoba može na to da zatvori oči", istaknuo je srbijanski premijer.

Obračajući se prisutnima na sesiji premijera, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dr. Denis Zvizdić je rekao da je rad na postizanju konstruktivne i prijateljske saradnje u regiji jedan je od prioriteta Vijeća ministara i vanjske politike BiH u narednom periodu.

„Regionalna suradnja i kohezija na Zapadnom Balkanu (pogotovo u EU kontekstu) iznimno je važna za sve nas. Dozvolite mi da navedem nekoliko pozitivnih primjera suradnje BiH sa zemljama u regiji, kao što je potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovor zajedničke infrastrukturne i diplomatske aktivnosti sa Srbijom (održavanje zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Srbije), te potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Republike Albanije. Održavanje zajedničkih sjednica, posebno sa susjednim zemljama, postaje nezaobilazan pristup u ubrzanju rješavanja bitnih pitanja i njegovanja dobrosusjedskih odnosa. Ubrzo će biti održane zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH sa Vladom Republike Hrvatske kao i Vladom Crne Gore.“

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da su najvažnija područja za povezivanje zemalja regije, promet i energetika. On je istaknuo da je Vijeće ministara BiH odlučno da nastavi rad na realizaciji projekata iz oblasti transporta i energetike i posebno naglasio potrebu da Jadransko-jonska autocesta i Jadransko-jonski plinovod prolaze kroz teritoriju BiH.

''U tom smislu smo odlučno pristupili izradi energetske strategije koja je osnova za kandidiranje projekata iz ove oblasti'', naveo je.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao i da izgradnja koridora 5-C predstavlja prioritet Bosne i Hercegovine jer to predstavlja osnovu za  ekonomski razvoj i povezivanje s europskim koridorima i susjednim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close