Poljska

Na prodemokratskim prosvjedima u Varšavi 240.000 ljudi

Vijesti / Flash | 07. 05. 2016. u 19:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko četvrt milijuna Poljaka u subotu je preplavilo centar Varšave, marširajući kako bi branili poziciju svoje zemlje u Europskoj uniji i prosvjedovali protiv poteza desničarske vlade, za koju tvrde da ugrožava demokraciju.

Gradska vijećnica Varšave priopćila je da je na prosvjednom skupu bilo oko 240.000 ljudi, u najvećim prosvjedovati od pada komunizma u Poljskoj 1989. godine.

Prosvjedni skup nastao je spajanjem sudionika marša u znak podrške EU i prosvjeda koalicije prodemokratskih grupa i opozicijskih stranaka.

Oni su uzvikivali prodemokratske parole u znak podrške EU dok su prolazili centrom grada s zastavama Poljske i EU, javlja agencija AFP.

''Ovdje smo jer želimo da se borimio za Poljsku slobodu i demokraciju'', poručio je predsjednik Bronislaw Komorowski, liberal, demonstrantima.

Prosvjedi su došli u jeku rastuće političke krize u centralnoeuropskoj zemlji, izazvane promijenama u Ustavnom sudu koje je uvela populistička vladajuća stranka Prava i pravde (PiS).

Vlada je u prosincu prošle godine predložila zakone za izmjenu pravilnika o donošenju odluka u sudu.

Sud je u ožujku odbacio te izmjene kao neustavne, suprotstavljajući se Vladi pod vodstvom PiS, koja je pokušala da poništi odluku suda.

To je rezultiralo blokadom suda, ostavljajući Poljsku bez temeljne kontrole vladinih odluka.

Potezi vladajuće stranke izazvali su oštre kritike EU i Europskog parlamenta, koje je službena Varšava odbacila kao nepotrebno uplitanje u unutrašnje stvari Poljske.

Tržišta su takođe reagirala na političko sporenje, obarajući vrijednost poljske nacionalne valute zlote i dionica na Varšavskoj burzi.

Ultranacionalističke stranke i simpatizeri Vlade organizirali su kontrademonstracije u prijestolnici, koje su okupile oko 2.500 ljudu i koji su poručili da poljsko članstvo u EU nije uvjetovano "diktatom iz Bruxellesa", prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close