Paranoja

Na prijedlogu za federalizaciju odmah se nekima ukazale ustaše

Vijesti / Flash | 13. 01. 2017. u 11:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako Republika Srpska već postoji i bez zaprjeka provodi separatističku memorandumsku politiku i funkcionira kao zasebna država u državi, Bošnjaci svojom unitarnom politikom i nakon toliko godina u drugoj polovici postdaytonske BiH, odnosno u Federaciji BiH, na svim mogućim poljima društvenog života priječe svaku konstitutivnost, jednakopravnost i suverenost hrvatskog naroda u BiH, a slijedom toga hrvatski narod u BiH svakim danom ostaje obespravljeniji, demografski slabiji i društveno-politički razbijeniji, predlažemo i zahtijevamo, a u interesu opstojnosti hrvatskog naroda i opstojnosti i boljitka BiH, od predvoditelja hrvatskog naroda u BiH na svim društvenim poljima pokretanje svih potrebitih političkih i drugih društvenih mehanizama kako bi se ovo stanje što prije prevladalo'', naveo je u priopćenju za javnost Hrvatski svjetski kongres.

Navodi se kako smatraju da bi za konstruktivan nastavak toga nužnog procesa ''svi akteri u političkoj areni morali prihvatiti činjenicu da se bošnjački unitarizam i velikosrpski seperatizam međusobno hrane i ovise jedan o drugom, što pogoduje procesima opasnima po opstanak hrvatskog naroda i razornima za budućnost BiH kao državne zajednice''.
''Hrvatsko političko vodstvo u BiH, svi društveni slojevi hrvatskog naroda, hrvatsko iseljeništvo i institucije Republike Hrvatske, kao temelj svoga djelovanja u ovim iznimno osjetljivim trenutcima trebaju uzeti rezoluciju Europskog parlamenta o ravnopravnosti konstitutivnih naroda i federalizaciji BiH'', navodi Kongres i dodaje kako se samo takvim jedinstvenim pristupom, kao i odbacivanjem bošnjačkog unitarizma i velikosrpskog separatizma, može pomoći povećanju stupnja ravnopravnosti hrvatskog naroda i samoodrživosti složene državne zajednice kakva je BiH te pomoći ulasku ove države u euro-atlantske integracije gdje se Republika Hrvatska već nalazi.

''Od političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH očekujemo da u nadolazećem razdoblju čvrsto stoje na ovim pozicijama, a kroz razgovore s političkim predstavnicima druga dva naroda i uz punu potporu Republike Hrvatske osiguraju punu jednakopravnost sva tri naroda i federalno uređenje BiH uključujući i ustrojavanje jedne ili više saveznih jedinica s hrvatskom većinom, što će svakako ovisiti o krajnjem političkom dogovoru izabranih političkih predstavnika'', naveo je Hrvatski svjetski kongres.

No, odmah nakon priopćenja uslijedile su osude ideje pa je tako portal Faktor objavio kako ''ustaška dijaspora traži najmanje jednu hrvatsku saveznu jedinicu u BiH''.

Ne spominjući u tekstu nigdje ustaše, osim u naslovu, Faktor navodi kako je Hrvatski svjetski kongres kao NVO osnovan ratne 1993. u New Yorku, a pet godina kasnije postao je članicom UN-a s konsultativnim statusom.

''Među osnivačima su uglavnom bili dijelovi "hrvatskih iseljenika" koji su poslije Drugog svjetskog rata kao pripadnici ustaške vojske ili njihovi simpatizeri napustili bivšu Jugoslaviju. Brojne od njih pratila je i tadašnja UDBA'', navodi Faktor.

U tekstu se navodi kako su u čelništvu ove organizacije Željko Raguž, kojeg se optužuje da je uspio ''uništiti medije na hrvatskom jeziku - prvo RTV Herceg-Bosne, potom Radio Herceg-Bosne koji grcajući u poreznim dugovanjima tek životari od izbora do izbora i budžetskih doznaka''.

Uz njega, kao jedan od čelnika u tekstu se navode i Šimun Šito Ćorić, franjevac, brat haaškog pritvorenika Valentina Ćorića te Vinsko Sabljo, tajnik hrvatskog HDZ-a za vrijeme vladavine Ive Sanadera.

Kopirati
Drag cursor here to close