Optužnice

Na popisu Srbije nalaze se 43 hrvatska branitelja

Vijesti / Flash | 27. 07. 2016. u 11:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je novinarima u srijedu da se ovih dana upućuju dopisi 43-ici hrvatskih branitelja koji se nalaze na popisu Srbije, prema srbijanskom Zakonu o nadležnosti za ratne zločine na području SFRJ.

''Popis koji je u Hrvatskoj zaprimljen 2011. godine dostavljen je u Ministarstvo branitelja i mi trenutno upućujemo dopise osobama koje se nalaze na tom popisu'', kazao je Medved i ocijenio da je propust što se to nije učinilo onda kada su optužnice zaprimljene, javlja Hina.

''Ako bi se pojavila bilo kakva nova optužnica, s Ministarstvom pravosuđa imamo dogovor da se te optužnice dostave Ministarstvu branitelja kako bi mogli pravovremeno izvijestiti osobe kojih se to tiče'', dodao je.

Medved je istaknuo da Ministarstvo branitelja s ostalim državnim tijelima traži pravne mogućnosti za pobijanje tih optužnica, koje su apsolutno neprihvatljive.

Radi se o zakonu kojim si je Srbija dala ovlasti koje joj ne pripadaju, jer prema preuzetim obvezama u skladu s pristupom EU Srbija ne može imati nikakvu nadležnost nad hrvatskim braniteljima na teritoriju Hrvatske, ustvrdio je.

Kopirati
Drag cursor here to close