Konferencija za medije

Na području KS sve veći broj napada na policajce

Vijesti / Flash | 08. 07. 2016. u 12:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kantonu Sarajevo (KS) u posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj napada na policijske službenike, čime je neposredno ugrožena njihova sigurnost prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka. Tako su samo u posljednjih mjesec dana registrirana četiri napada na policijske službenike na području KS-a.

Istaknuto je to danas na press-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o sigurnosti i uopće radno-pravnom statusu policijskih službenika govorili predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Fahrudin Halač i predsjednik Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić, kao i Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

U vezi s tim, prezentirani su zaključci Upravnog odbora Sindikata policije KS (UO SPKS) koji najoštrije osuđuje svaki vid napada na policijske službenike tijekom obavljanja njihove dužnosti, uključujući i učestale napade vatrenim oružjem, čime su izravno ugroženi životi pripadnika policijskih snaga.

Istovremeno, UO SPKS daje punu podršku svim policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS u zakonitom i profesionalnom izvršavanju službenih poslova i zadataka, te cijeni izuzetne napore policijskih službenika koji svojim djelovanjem najneposrednije utječu na stvaranje povoljnijeg sigurnosnog ambijenta u KS-u, glavnom gradu BiH, a samim tim i u državi BiH.

UO SPKS pozdravlja aktivnosti Skupštine i Vlade KS, s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu, na planu opremanja policijskih službenika uniformama i određenim materijalno tehničkim sredstvima, te ih poziva da i u narednom periodu dodatnim sredstvima poboljšaju uvjete rada i izvrše nabavku dodatne opreme za zaštitu na radu policajaca koji tijekom aktivnosti na terenu, nerijetko, bivaju izloženi napadima kriminogenih pojednaca ili grupa.

Kako je kazao predsjednik Sindikata policije KS-a Mirza Hadžiabdić, UO SPKS insistira na donošenju neophodnih propisa kojim se regulira radno-pravni status policijskih službenika - novog zakona o policijskim službenicima KS-a, zakona o plaćama policijskih službenika u KS-u, kao i kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata policije KS, te usklađivanje osobnih primanja policijskih službenika, državnih službenika i namještenika uposlenih u MUP-u KS sa primanjima na razini FBiH.

Hadžiabdić je pozvao sve relevantne organe i institucije koji se bave segmentom sigurnosti i zaštite na radu, da doprinesu poboljšanju uvjeta rada i zaštite na radu policijskih službenika i drugih uposlenika koji štite živote i imovinu građana, održavaju javni red i mir, sprječavaju, otkrivaju i dokumentirauju kaznena djela, te vrše kontrolu i reguliranje prometa kao i druge poslove i zadatke u skladu sa zakonom.

Dodao je da od pravosudnih institucija očekuje da svaki oblik napada na službene osobe u vršenju poslova sigurnosti adekvatno sankcioniraju čime će, pored kažnjavanja počinitelja, preventivno djelovati na ostale potencijalne izvršitelje ovakvih i sličnih kaznenih djela.

Zaključke UO SPKS-a podržao je predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Fahrudin Halač, istaknuvši spremnost pripadnika policijskih snaga da odgovore svim obavezama na planu očuvanja sigurnog okruženja, uključujući i korištenje svih raspoloživih sredstava u skladu sa zakonom.

Legitimne zahtjeve sindikalnih predstavnika policije podržao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović, fokusirajući se na poboljšanje radno-pravnog statusa policijskih službenika uopće, uključujući i neophodne akte - kolektivni ugovor i zakone kojima će taj status biti unaprijeđen.

Poručio je da SSSBiH insistira da se ti odnosi detaljno urede te da uposlenici MUP-ova u FBiH za iste ili slične poslove imaju ista ili približna primanja, konstatirajući da bi primjer Sarajevskog kantona trebale slijediti i ostale županije.

Kopirati
Drag cursor here to close