Lukač

Na području FBiH postoji 60 ekstremnih zajednica

Vijesti / Flash | 20. 02. 2016. u 19:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je da na području Federacije BiH (FBiH) ima oko 60 zajednica koje funkcioniraju na vjerskim odrednicama i koje je on ocijenio kao ekstremne.

Lukač je rekao da je stanje u Gornjoj Maoči, Ošvama, odnosno na području Srednjobosanske i Unsko-sanke županije pod sigurnosnim nadzorom.

On je za televiziju N1 rekao da je "gotova baza podataka o tome tko tu živi, boravi i šta radi, ali i jedna druga, važnija, baza onih koji su se sa stranih ratišta vratili u BiH".

"Zašto je posebno ta kategorija bitna – zato što su to osobe koje same po sebi predstavljaju sigurnosnu prijetnju u BiH i izvan BiH. Takve osobe traže ozbiljan operativan nadzor sigurnosnih službi", rekao je Lukač i dodao da ih nema više od stotinu.

Lukač tvrdi da su mjere prevencije mogućeg terorističkog djelovanja ozbiljne, ali to ne znači da se tako nešto ne može dogoditi jer se nikad sa stopostotnom sigurnošću ne može preduhitriti namjera neke grupe ili pojedinaca.

"Mi imamo na prostoru FBiH, to nije nikakva tajna niti je to nešto novo, nekih 60-ak zajednica koje egzistiraju sa nekim određenim svojim aktivnostima koje nisu samo sa svojim vjerskim odrednicama mada je to osnov za funkcionisanje tih zajednica. Ja ih nazivam ekstremnim zajednicama", rekao je Lukač, tvrdeći da nema nijednog naseljenog mjesta "u kome postoje neki vojni kampovi za obuku".

Kopirati
Drag cursor here to close