''Prijetnja svima nama''

Na osmrtnici Želimira Altarca Čička nacrtan kukasti križ

Iz Židovske općine se nadaju da će Sarajevo, Grad i građani osuditi ovaj čin mržnje, te se nadaju da će nadležni organi utvrditi identitet počinitelja i ovaj čin adekvatno sankcionirati.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2021. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boris Kožemjakin, predsjednik Židovske općine u Sarajevu, ispred ove organizacije najoštrije je osudio vandalski čin crtanja kukastog križa na osmrtnici Želimira Altarca Čička, nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička.

“Posebno nas zabrinjava da je netko, u doba jedne od najvećih kriza s kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Židova koja je bila postavljena na kapiju Židovske općine u Sarajevu, tijekom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti krst”, priopćeno je na Facebook stranici Židovske općine Sarajevo.

Iz Općine se nadaju da će Sarajevo, Grad i građani osuditi ovaj čin mržnje, te se nadaju da će nadležni organi utvrditi identitet počinitelja i ovaj čin adekvatno sankcionirati.

Povodom skrnavljenja uspomene na Želimira Altarca Čička reagirala je Naša stranka.

''Kukasti križ na smrtovnici Želimira Altarca Čička prijetnja je Židovskoj zajednici ali i svima nama. Mi koji želimo Sarajevo po mjeri svih njegovih građana taj kukasti križ moramo doživjeti kao nacrtan na vlastitim vratima, direktnu prijetnju i opasnost. Trenutno, samo tako možemo vratiti osjećaj sigurnosti i našim sugrađanima Židovima.

Na neki način on i jeste nacrtan na vratima svih nas jer je nacrtan na smrtovnici Želimira Altarca Čička čiji je rad na polju kulture neizbrisivo utkan u identitet građana Sarajeva.

Reakcije Sarajlija tješe, pokazuju da je ovo čin pojedinca. Međutim, samo brzo procesuiranje tog pojedinca osigurat će da ovakva nedjela ostanu rijetka. Nadamo se da će se to i dogoditi'', kažu iz Naše stranke.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najoštrije je osudio sramotni čin crtanja kukastog križa na smrtovnici Želimira Altarca Čička, na ogradi Židovske općine u Sarajevu.

''Ovo je uznemirujući govor mržnje i propagiranje zla kakvom ne smije biti mjesta u našem društvu. Pružam punu potporu Židovskoj zajednici u BiH i pozivam nadležna policijska tijela da što prije otkriju vinovnike ovog sramotnog čina i privedu ih pred lice pravde'', porueno je iz Džaferovićevog kabineta.

Kopirati
Drag cursor here to close