Interreg-IPA

Na Kupresu konferencija o prekograničnoj suradnji BiH i Hrvatske

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 12:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović otvorio je danas Konferenciju na temu ''Interreg-IPA, prekogranična suradnja'', koju je na Kupresu organizirala Politička akademija HDZ BiH.

Konferencija je okupila gradonačelnike, načelnike, župane i županijske premijere iz Hrvatske i BiH, kao i ministre iz novoimenovane Vlade RH. Izaslanstvo HDZ-a RH predvodio je glavni tajnik Milijan Brkić.

Otvarajući Konferenciju, dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH predaju zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji od 15. veljače ocijenio je hrabrim, odvažnim i kredibilnim potezom kojim su stvoreni preduvjeti i za organiziranje događaja kakva je Konferencija na Kupresu.

Osvrnuo se i na suradnju BiH i RH koju je potrebno dodatno jačati korištenjem iskustava RH na europskom putu. Govorio je i o prioritetima u BiH naglasivši da je ekonomsko jačanje BiH jedan od najvažnijih.

''Bez obzira na sve turbulencije, hrvatski narod će ostati u BiH. Naš je cilj stvoriti ambijent u kojem će se Hrvati u BiH osjećati istinski jednakopravnim te ekonomski ojačati BiH, naročito područja u kojima živi najmalobrojniji hrvatski narod. Pri tomu nećemo tražiti ništa što nije interes i drugih naroda koji žive u BiH'', istaknuo je uz ostalo, dr. Čović.

Predsjednik Čović najavio je i niz posjeta najviših hrvatskih dužnosnika u BiH čelnicima vlasti u Republici Hrvatskoj s ciljem dodatnog jačanja postojeće suradnje.

''Sudjelovanje na Konferenciji ''Interreg-IPA, prekogranična suradnja'' jedan je od prvih koraka dodatnog jačanja suradnje između BiH i RH kojeg je napravila nova Vlada RH, imenovana prije nepunih mjesec i pol dana'', kazao je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ RH koji je predvodio izaslanstvo dužnosnika iz RH na Konferenciji na Kupresu.

Uz Brkića, u izaslanstvu su, uz ostale, bili i i Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, potom Goran Pauk, župan Šibensko-kninski, Josipa Rimac, zastupnica u Saboru RH te predstavnici Agencije za regionalni razvoj RH.

O značaju Konferencije govorila je i Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH koja je naglasila kako ovakve aktivnosti ubrzavaju europski put koji za BiH nema alternativu.

Poruka Konferencije na Kupresu je da će se ovakvi oblici suradnje između BiH i RH koji podrazumijevaju i edukaciju, intenzivirati u idućem razdoblju na korist svih korisnika pretpristupnih Fondova Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close