Izbori u USA

Na korak do Bijele kuće: Trump republikanski kandidat!

Vijesti / Flash | 04. 05. 2016. u 08:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijarder Donald Trump u utorak je pobijedio na izborima za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke u Indiani, nakon čega je njegov glavni protukandidat, teksaški senator Ted Cruz objavio da se povlači iz utrke za republikansku nominaciju.

Trump je u Indiani osvojio više od polovice glasova republikanskih birača, Cruz je dobio oko 37 posto, a treći kandidat, guverner Ohia John Kasich ostao je daleko iza njih. Tom pobjedom Trump je praktički osigurao nominaciju Republikanske stranke u utrci za predsjednika SAD-a, gdje će po svoj prilici odmjeriti snage s Hillary Clinton, koja u borbi za demokratsku nominaciju uvjerljivo vodi po broju delegata pred Berniem Sandersom.

Nakon što su pristigli rezultati pokazali da je izgubio Indianu, Trumpov glavni protivnik, konzervativni senator Ted Cruz objavio je da prekida svoju kampanju.

"Od početka sam govorio da ću nastaviti s borbom dok god postoji izgledan put u pobjedu. Večeras se, nažalost, pokazalo da je taj put zatvoren. Dali smo sve od sebe u Indiani, ali birači su izabrali drugačiji put", izjavio je Cruz pred razočaranim pristašama, prenosi Hina.

Time su Trumpu širom otvorena vrata da osigura potrebnu većinu od 1.237 delegata za stranačku konvenciju, koja će se održati krajem lipnja u Clevelandu. Jedini protivnik mu je sada Kasich koji se neće povući iz utrke iako daleko zaostaje za Trumpom. No, njegova je jedina nada da nekako spriječi Trumpa, koji trenutno ima osigurane glasove 1.041 delegata, u osvajanju tih 1.237 delegata, pa ga onda pokuša pobijediti u glasanju na konvenciji.

U takav rasplet, međutim, nimalo ne vjeruju u Trumpovu taboru, odakle najavljuju da će on nastaviti s kampanjom kako bi osigurao pobjede i na sljedećim izborima u Nebraski i Zapadnoj Virginiji.

Sam Trump se nakon pobjede obratio pristašama iz New Yorka rekavši kako je to bio "nevjerojatan dan, večer i godina" i poručio im kako će zajedno "ponovno učiniti Ameriku velikom". Također je pohvalio Cruza kao "teškog protivnika" i predvidio mu sjajnu budućnost, iako ga je do prije samo nekoliko sati nazivao "lažljivim Tedom" i optuživao njegova oca da je bio povezan s Kennedyevim ubojicom Lee Harvey Oswaldom. Na kraju je poručio da sada želi ujediniti republikance kako bi pobijedili na predsjedničkim izborima.

U demokratskoj utrci za predsjedničku nominaciju Indianu je tijesno dobio Bernie Sanders, pokazuju projekcije CNN-a. No, bez obzira na to Hillary Clinton ostaje u velikoj prednosti i najvjerojatnije će nakon konvencije demokrata dobiti priliku da nakon svojeg supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona, i ona postane predsjednicom SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close